Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Lanovka smrti u Špindlu opět jezdí: Je v pořádku, tvrdí provozovatel

Autor: ČTK - 
7. ledna 2014
15:05

Nákladní anovka, která se na konci listopadu zřítila u Špindlerova Mlýna a v jejíchž troskách zahynul otec rodiny a jeho děti, manželka a známá byly zraněny, opět převáží náklad. Provozovatel horské chaty Bumbálka, ke které lanovka vede, Miloslav Jirman tvrdí, že provozu opravené lanovky nic nebrání.

"Víme, že je to legislativně všechno v pořádku, proto jsme to zařízení opravili a náklad se přepravuje dál. Nikdo nám to oficiálně nezakázal, záměr to zprovoznit jsme oznámili i policii," řekl ČTK Jirman. O zprovoznění lanovky Jirman informoval před několika dny i na webu horských chat.

Nákladní lanovka slouží pro přepravu zavazadel a lyží k chatě Bumbálka a dalším objektům. Rodina se dvěma dětmi, která tam přijela na konci listopadu na víkend, nastoupila ve spodní části lanovky do korby, krátce poté se z dosud nezjištěných příčin přetrhlo tažné lano. Korba s lidmi se následně zřítila z výšky několika metrů do příkrého svahu směrem k Labi.

Například dnes dopoledne využili lanovku pro přepravu sjezdových lyží k hlavní silnici účastníci lyžařského kurzu, kteří jsou na jedné z chalup ubytovaní. Lyžaři sešli z chalupy k zastávce skibusu pěšky. Další lyže lanovka přepravovala krátce před polednem.

Policie, která po nehodě uvedla, že pád lanovky způsobilo přetržené lano, pokračuje ve vyšetřování. "Na leden jsou plánované výslechy všech zúčastněných osob, žádné další informace k případu zatím nemáme," řekl ČTK mluvčí trutnovské policie Udo Ertner. Potvrdil pouze, že v případu dosud nebyl nikdo obviněn. O zprovoznění lanovky neměl Ertner informace.

Případem se stále zabývá i Drážní inspekce, která prověřuje, zda lanovka spadá do režimu zákona o drahách či nikoli. Mluvčí inspekce Martin Drápal dnes ČTK řekl, že inspekce v této věci zatím žádné stanovisko nevydala. O tom, že je lanovka opět v provozu nevěděl. Žádnou oficiální informaci o obnovení provozu nákladní lanovky nemá ani Městský úřad ve Špindlerově Mlýně. ČTK to dnes řekl vedoucí odboru výstavby špindlerovské radnice Petr Kubec.

hofihofi ( 7. ledna 2014 22:59 )

Proc by nemohla jezdit, byla urcena na naklad a kdyby se tak puzivala, tak se nic nestalo.Lidska blbost

Zobrazit celou diskusi