Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smutné Vánoce Hanky a Tonči: Věřím, že dívky brzy propustí, tvrdí muslimský aktivista

Jak budou trávit Vánoce Hanča s Tončou bohužem nikdo neví. Předseda Ústředí muslimských obcí v České republice Munib Hasan Alrawi věří v jejich brzké propuštění.
Jak budou trávit Vánoce Hanča s Tončou bohužem nikdo neví. Předseda Ústředí muslimských obcí v České republice Munib Hasan Alrawi věří v jejich brzké propuštění.  (Autor: Repro ČT/Archiv Blesku)
Autor: lvi - 
24. prosince 2013
06:00

Bude tomu 286 dní, kdy byly v Pákistánu uneseny Antonie Chrástecká a Hana Humpálová. S největší pravděpodobností stráví první Vánoce kdesi mezi územím Paštúnu a Balúčistánu bez blízkých, přátel i rodin.

Pátrání po dvojici českých dívek doposud nepřineslo výsledky. A to i přesto, že do akce byly nasazeny zvláštní pákistánské jednotky a neoficiálně i ty české. Podle předsedy Ústředí muslimských obcí v České republice Muniba Hasana Alrawiho je navíc o to smutnější, že se na osud dívek více nesoustřeďují rovněž média.

„Je s podivem, že se na případ trochu pozapomnělo. Mrzí mne, že česká strana, včetně médií, nedělá víc. Já se za ně modlím každý den,“ uvedl pro Blesk.cz Alrawi, podle kterého je třeba doufat a vycházet z podstaty muslimské víry.

Video Nové a mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami, unesenými ozbrojenci v Pákistánu - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

„Myslím, že dívky musí být brzy propuštěné. Je jasné, že jsou to nevinné oběti. Naše víra přitom hovoří jasně. Jestliže je někdo na cestách, muslim mu musí pomoci, pohostit ho a dovést ho do bezpečí. Hluboce soucítím s rodinami dívek a věřím, že jsou dívky v pořádku. Rovněž vyzývám k tomu, aby česká strana konala více v celé záležitosti. Jestliže před časem prezident prohlásil, že má nějaké informace, měl by více konat,“ dodal Alrawi.

Nepřímo tak potvrdil nedávná slova předsedy stálého senátního výboru pro zahraniční vztahy Hadží Muhammada Adéla, který prohlásil: „Ujistil jsem rodiny, že uneseným dívkám by se nemělo nic stát. V provinciích Paštún a Balúčistán není zvykem ubližovat ženám. Je to nicméně závažný diplomatický problém.“

Jde jen o výkupné…

Podle Alrawiho ale nejde ani tak o diplomacii, jako spíše o výkupné. „Myslím si, že požadavky únosců, kteří chtějí propuštění jakési doktorky, která je vězněná ve Spojených státech, jsou ve skutečnosti zástěrkou. Jsou to zločinci, kterým jde jen o výkupné. Takový je můj názor. To nemá s naší vírou rozhodně nic společného“ uzavřel předseda Ústředí muslimských obcí v České republice.

Antonii Chrásteckou a Hanu Humpálovou unesli ozbrojenci z autobusu 13. března společně s policistou, kterého posléze propustili. Dívky se od té doby objevily na dvou videonahrávkách. Únosci žádají propuštění doktorky Afíji Siddíkíové, kterou Spojené státy obvinily z terorismu a poslaly do vězení na 86 let.

duogena ( 27. prosince 2013 19:27 )

Aktivista kecá aby něco řek Ti zapařenci je nepustí jen tak ti potřebují prachy a ne málo.a to aktivista moc dobře ví

lamis ( 26. prosince 2013 15:58 )

jinak ,z celeho srdce preji, aby se vratily ,zdrave a zive nedokazi si to ani ,ve snu predstavit ,mam take devcata ,jak se rika ,nadeje umira nejpozdeji

lamis ( 26. prosince 2013 15:48 )

zvlastni oddlili, a kde je tam maji v tech horach hledat jeste jsou oddeleny, kolik let USA, ,hledala ladina ,ti nasi by neprezili ani jeden den

lamis ( 26. prosince 2013 15:44 )

ten ,debil dobre vi ,ze je nikdy nepropusti nemaji duvod ,je to smutne ,ze to pisi ,ale je to tak ,aby potom tady rikaly ,co tam zazily, uprostred hnusnych primitivu ,co vubec neuznavaji zeny ,to ostatni si muzete domyslet ,nad tim, zustava rozum stat, proc se tam vydaly jeste k tomu je tam valka ,denne tam,nekoho popravi,zastreli

turek1 ( 26. prosince 2013 15:10 )

mame zvlastni odili proc im nepomuzu? bojime se arabou to je vtom stale se nekoho bojime jsme narod psrancu diktuji nan araby a cikan.

Zobrazit celou diskusi