Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Divoká Ukrajina: Rozzuření lidé svrhli Lenina. A rozbili ho kladivem!

Autor: simao, ČTK - 
8. prosince 2013
19:51

Kyjev opět hlásí divoké demonstrace. V centru ukrajinské metropole dnes lidé svrhli sochu bolševického vůdce Lenina. Ukrajinská bezpečnostní služba mezitím oznámila, že některé opoziční předáky podezřívá z pokusu chopit se moci. Opozice vzápětí varovala vládu před vyhlášením výjimečného stavu. Situace je tak opět pořádně napjatá!

Ukrajina opět stojí na okraji revoluce. Do ulic Kyjeva vyrazily statisíce lidí, podle některých odhadů je jich až milion. Obrovský dav obsadil nejen náměstí Nezávislosti, ale i jeho okolí. Rozzuření demonstranti v maskách se také vydali zúčtovat s Leninem: Svrhli sochu Vladimira Iljiče na Besarabském náměstí a rozmlátili ji kladivem za skandování hesla "Sláva Ukrajině".

Protivládní demonstrace přitom vyvolal odpor prezidenta Janukovyče podepsat asociační dohody k EU. Hlava státu i vláda vzhlíží spíš směrem k Rusku, Ukrajinci se však obávají návratu časů Sovětského svazu. Svržení Lenina a uražení jeho hlavy tak mělo mít symbolický dopad - tříapůlmetrový monument zdůrazňoval společnou historii s Ruskem. Ukrajinští nacionalisté existenci Leninovy sochy podle agentury DPA v minulosti opakovaně kritizovali. Již v roce 2009 ji neznámí útočníci poničili.

Policie vyšetřuje opoziční předáky

Současné demonstranty přitom čile hecuje opozice, která doufá ve svržení současné vlády. Opoziční předáci tak vyráží i do ulic mezi lidi a podporují je v protestech. Před demonstranty tak i dnes předstoupil boxerský šampion s vysokým IQ Vitalij Kličko, který by se rád stal ukrajinským prezidentem. I on je prozápadním politikem, který podporuje sbližování Ukrajiny s Unií.

Demonstrace přitom trvají již týden. Ukrajinské bezpečnostní orgány pak dnes oznámily, že některé opoziční předáky vyšetřují pro podezření z pokusu chopit se moci. Zahraniční agentury však zatím pro dnešek nehlásí žádné střety protestujících s policií. Během uplynulého týdne však došlo k řadě střetů. A pořádkové jednotky čelí nařčení z přílišné brutality, kvůli které má podle opozičních politiků vláda krev na rukou.

Barrosso volal Janukovyčovi

Předseda Evropské komise José Barroso kvůli divoký událostem na Ukrajině dnes proto telefonicky hovořil s prezidentem Janukovyčem. Barroso nabádal prezidenta k dialogu s opozicí a nalezení východiska z napjaté situace. Nadcházející týden pak přijede do Kyjeva šéfka unijní diplomacie Catherine Ashton, aby pomohla s řešením vnitropolitické krize. Barroso rovněž připomněl, že EU má nadále zájem podepsat s Ukrajinou dohodu o přidružení a volném obchodu.

namoroman ( 9. prosince 2013 15:52 )

Ta má službu v Dolním Újezdu a hlídá morálku na netu aby se tady lidi nevyjadřovali moc záporně k EU.Vrchní cenzorka z Hornídolní je naštvaná, že jí zdechlo pět králíků na mixomatózu a tak si to tady kompenzuje

namoroman ( 9. prosince 2013 15:44 )

Anko psal jsem, že EU strouhne nacionalisty, kteří se v tom angažují.To nechápeš?

strnad86 ( 9. prosince 2013 12:11 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

namoroman ( 9. prosince 2013 11:29 )

Mě stačí jak je to vymetené tady

namoroman ( 9. prosince 2013 11:24 )

Rusové prý zaplatili za Ukrajinu Evropské unii dluh 8 miliard Euro-to mám od jednoho Ukrajince!!!takovou zprávu se tady nedočtu nikde, ( ale není to tutovka).Asi...je po "revoluci"

Zobrazit celou diskusi