Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ranař Kličko táhne lidi na barikády: Vládu ale pravým hákem nesestřelil!

Autor: simao, ČTK - 
3. prosince 2013
14:48

Jedním ze symbolů revolučních nálad na Ukrajině je boxerský šampion Vitalij Kličko. Jako člen opoziční strany UDAR vyzývá k sesazení současného vedení státu. Jenže vládu se jemu a dalším opozičním politikům dnes svrhnout nepodařilo. Navzdory masovým demonstracím, barikádám a rozjitřené atmosféře v zemi. Opozice tak alespoň vyzvala ke stíhání ministra vnitra Zacharčenka. Kvůli údajně příliš tvrdému postupu policie.

Vitalij Kličko je starší z bratrské dvojice slavných ukrajinských boxerů těžké váhy. Tvrdé rány však rozdává i v politice - stal se lídrem strany Ukrajinská demokratická aliance za reformy (UDAR). A opozičním kandidátem na prezidenta, který se chystá vyzvat ve volbách 2015 prezidenta Janukovyče. Proti prezidentovi i současné vládě se přitom na Ukrajině v posledních dnech masově demonstruje a hodně je vidět právě boxerský intelektuál s doktorátem z vysoké Kličko.

Doktor Železná pěst povzbuzuje demonstranty

Fenomenální sportovec, přezdívaný Doktor Železná pěst, vyráží podporovat demonstranty na barikády a hrozí: "Jestli vláda nechce plnit vůli lidu, tak tu bude nová vláda a nový prezident." Jenže o nedůvěře současné vládě Mykoly Azarova, označované demonstranty za hanbu Ukrajiny, se nakonec dnes vůbec nehlasovalo. Opozice má v ukrajinském parlamentu výraznou menšinu a podpory se Kličko a spol. nedočkali.

Kličko přitom dnes řečnil nejen před demonstranty, kteří oblehli parlament, ale i během zasedání poslanců. "Žádám rezignaci vlády. Předání moci se musí uskutečnit legitimní cestou," řekl slavný boxer, kterému byste se do cesty připlést nechtěli. Nebylo to však nic platné. Parlament odmítl navzdory naléhání Klička, napjaté atmosféře v zemi a masovým demonstracím návrh opozice hlasovat o důvěře vládního kabinetu. Napjatá situace tak zůstává nevyřešená. V ulicích metropole jsou nadále tisíce lidí, kteří jsou rozhořčeni, že vláda zastavila sbližování s EU. A upíná zemi víc a víc na Rusko. Premiér Azarov však také prohlásil, že se nesmí opakovat "oranžová revoluce" z roku 2004, která vynesla k moci prozápadní reformátory Juščenka a Juliji Tymošenkovou, toho času uvězněnou.

Za násilnosti chce opozice stíhat ministra vnitra

Zatímco na kyjevských barikádách zůstávají i nadále běžní občané, ukrajinská opozice chce nyní z demonstrací vyvodit alespoň jeden konkrétní závěr - trestní stíhání ministra vnitra Zacharčenka kvůli tvrdým zásahům bezpečnostních složek při demonstracích. Ani to však patrně nevyjde. Premiér Azarov se za postup policie pouze omluvil. "Jménem vlády bych rád požádal o odpuštění za akce bezpečnostních jednotek. Prezident a vláda zákroku hluboce litují," řekl premiér a narážel především na sobotní rozehnání demonstrace na kyjevském náměstí Nezávislosti, který naplno odstartovala ukrajinská divočina.

reggina ( 3. prosince 2013 19:27 )

Klicko je borec! Ale dane plati v USA a Nemecku....

annakarenina ( 3. prosince 2013 17:05 )

Ano, je to jako hadrak vedeny tentokrat boxerem. Porad stejna predloha a lidi jim na to porad skacou.

annakarenina ( 3. prosince 2013 17:01 )

Ne, jako pan Schwarzenberg.

namoroman ( 3. prosince 2013 16:44 )

Když budou v EU tak budou muset dodržovat všechna její nařízení a normy. Z toho se po....u.Zemědělství dostane takovou ránu, že Kličko bude takhle malej.Podniky rozkradou a zlodějka Tymošenková bude mučednice, která se bude mstít...a krutě.Jistě bude najednou zdravá jako řepa Stejně si myslím, že ta opozice je v menšině a většina lidí je ráda, že je to tak jak je.Je tam i spousta Rusů-těm to jistě nevyhovuje.A je zajímavé jak se k tomu staví Poláci-to je až hysterický záchvat! Protože je to celé proti Rusku a to Poláky naprosto fascinuje...

ivoadler ( 3. prosince 2013 15:56 )

Oni by chtěli být světoví, jenže nejsou. Je to v podstatě tranzitní země mezi Ruskem a EU. Z toho můžou profitovat, ne z členství v EU. Pokud se jim podaří svrhnout vládu, tak se budou divit, jaký zavládne bordel. A ještě něco? Co tomu říkají lidi mimo Kyjev? Zatím jsou to jen protesty v Kyjevě.

Zobrazit celou diskusi