Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

REVOLUCE NA UKRAJINĚ: Policie se krčí před řetězy demonstrantů! Rozjel se proti nim i bagr

Autor: simao, ČTK - 
2. prosince 2013
11:02

Na Ukrajině v posledních dnech vzplály emoce a vyrostly barikády. V ulicích se totiž střetli těžkooděnci s demonstranty proti prezidentu Janukovyčovi, kteří proti policejním jednotkám vytáhli dokonce buldozer! Nespokojené Ukrajince přitom hecuje i opoziční politik a možný adept na hlavu státu, boxer Vitalij Kličko. Své si pak řekly také aktivistky Femen. Šly přímo na věc - pomočily fotku prezidenta!

Kyjev se v průběhu víkendu i dnes změnil z metropole očekávající vánoční svátky klidu a míru na město, kterým cloumá revoluční vlna. Do ulic totiž vyrazily tisíce demonstrantů proti prezidentu Janukovyčovi a vládě premiéra Mykoly Azarova. Rozvášněný dav dnes ráno zablokoval všechny vchody do úřadu vlády a se skandováním "Banda ven!", či "Pryč s režimem", se dožadoval odstoupení celého státního vedení.

Buldozer vs. těžkooděnci

O víkendu přitom demonstranti vyjeli proti těžkooděncům dokonce i s buldozerem. Kukláči ze speciální jednotky Berkut však zabránili snaze radikálů, probojovat se k prezidentské kanceláři. Vzduchem tak opět létaly kameny, ale i granáty se slzným plynem a Molotovovy koktejly. Situace v Kyjevě se dramaticky vyostřila poté, co policie v sobotu ráno tvrdým zákrokem "vyčistila" náměstí Nezávislosti od studentů, protestujících proti nepodepsání dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Demonstrantům se nelíbí směřování Ukrajiny k Rusku. Podle agentury Interfax-Ukrajina pak nyní vláda stahuje do Kyjeva další a další vojáky a šíří se spekulace o vyhlášení výjimečného stavu.

Výzva pro čtenáře Blesk.cz: Stali jste se svědky demonstrací v Kyjevě? Máte tam momentálně své příbuzné či známé? Volejte na tel. 724 014 586 nebo piště na tip@blesk.cz.

Demonstranti se snaží prorazit policejní zátarasy pomocí buldozeru Demonstranti se snaží prorazit policejní zátarasy pomocí buldozeru | Reuters

Proti prezidentovi Kličko, Tymošenková i močící Femen

Prezident Viktor Janukovyč tak čelí pořádně ostrým tlakům a spekuluje se také o tom, kdo by ho mohl nahradit. Zemí otřásá "modro-žlutá revoluce", která by do křesla hlavy státu mohla dosadit oblíbeného boxera Vitalije Klička! "Jestli vláda nechce plnit vůli lidu, tak taková vláda, takový prezident nebudou. Bude tu nová vláda a nový prezident," hřímal Kličko.

Také expremiérka Julija Tymošenková vyzvala v dopise z vězení Ukrajince, aby vyšli na náměstí a setrvali na nich tak dlouho, dokud režim nepadne. Odhady rozsahu nedělních protestů se přitom různí - podle oficiálních zpráv 100 tisíc, podle neoficiálních až půl milionu Ukrajinců vyšlo do ulic po výzvě opozičních představitelů. 

Dostatečně jasně se vyjádřily i aktivistky z hnutí Femen - před ukrajinskou ambasádou se vymočily na fotku prezidenta Janukovyče. O vyjádření podpory určitě nešlo... Což dokládaly i nápisy "Yanukovych piss off" (Janukovyči, vypadni) na jejich tělech.

vrtajzub ( 2. prosince 2013 21:39 )

lenne - presne si trafil, zdielam tvoj názor !

lepabrena ( 2. prosince 2013 21:09 )

Nemáte pravdu- ne každý chce podnikat sám na sebe- a to se týká všech profesí. Nehledě na to, že hodinová mzda hodinového manžela je nejvíce 200 Kč na hodinu- a dělá práce jako montáž a oprava nábytku, truhlářské práce, malování, instalatérské práce, elektřinu- nic, co by zvládl zedník. Navíc si hodinový manžel sám shání práci a platí z toho daně. Živnostenský list chápu tak leda u pokrývače ale jinak- pokud si sám zedník shání práci- zvlášť teď v době krize a útlumu stavební činnosti- je to bída. Určitě by většina dala přednost tomu - a zvlášť těch starších 50+ pracovat za slušný plat a mít placenou dovolenou a zdravotní a sociální pojištění. Ale, jak jsem již uvedla níže, český pracovník je drahý kvůli odvodům na daň ze mzdy, zdravotní a sociální pojištění.

hulacisko ( 2. prosince 2013 19:19 )

 Už si potkal rozumné ukrajince ?

reggina ( 2. prosince 2013 18:54 )

no jo, opozice naslibovala ukrajincum vstup do EU....az naprsi a uschne..... Timosenkove jde jen o to, aby se dostala pryc, nemocna neni, zabira cele kridlo v nemocnici, neni ve vezeni, lita tam po chodbach na jehlach, prej ma nemocnou pater.....

reggina ( 2. prosince 2013 18:46 )

Zobrazit celou diskusi