Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tymošenkovou ničí neznámá nemoc: Ukrajina ji na léčení do zahraničí nepustí

Ukrajinskou expremiérku Juliji Tymošenkovou ve vězení trápí zdravotní problémy.
Ukrajinskou expremiérku Juliji Tymošenkovou ve vězení trápí zdravotní problémy.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
21. listopadu 2013
12:28

Ukrajinský parlament ve čtvrtek neschválil zákon umožňující léčbu vězněné Julije Tymošenkové v zahraničí. Expremiérku netrápí jen ploténka ale také neznámá kožní choroba. Ukrajina se tak vzdaluje Evropské unii, která schválení zákona kladla jako jednu z podmínek pro přijetí.

Potřebný počet nejméně 226 hlasů nezískal v zákonodárném sboru ani jeden ze šesti předložených návrhů zákona. Většinu poslaneckých mandátů, a sice 187 z celkových 450, má vládnoucí Strana regionů prezidenta Vladimira Janukovyče.

EU podmiňuje podpis dohody o přidružení Ukrajiny schválením tří důležitých zákonů - o volbách, o prokuratuře a o léčbě odsouzených v zahraničí. Poslední z nich se týká Tymošenkové a je zjevně klíčový. Nejvyšší rada před odmítnutím tohoto právního aktu schválila volební zákon.

Opoziční poslanci po nezdaru hlasování začali na adresu provládních zákonodárců provolávat "Hanba, hanba". Strana UDAR světového šampiona v boxu Vitalije Klička vzápětí vyzvala Janukovyče, aby Tymošenkové - která byla loni odsouzena k sedmi letům vězení za údajné zneužití moci - ještě dnes udělil milost.

Parlament zákon neschválil den poté, co se z Kyjeva roznesla dosud oficiálně nepotvrzená zpráva, že Janukovyč komisaři EU Štefanu Fülemu při setkání řekl, že asociační dohodu nepodepíše. Uvedl prý, že přidružením by Ukrajina přišla v příštích deseti letech o 500 miliard eur (13,5 bilionu Kč) kvůli útlumu obchodu s Ruskem a že by si je chtěla nechat kompenzovat od EU.

Asociační dohoda má být podepsána na summitu států Východního partnerství, který se 28. a 29. listopadu sejde v litevském Vilniusu.

namoroman ( 21. listopadu 2013 15:49 )

Je to pěkná baba. Ale strašná sfině na prachy a na Ukrajině ukradla tolik, že to snad ani není možné.Je trapné, že si EU klade takové politické podmínky, protože je vidět, že EU je tak prohnilá už ze začátku existence.Tu babu by měli Ukrajinci popravit-stačí se na You tube podívat co všechno nahrabala a ukradla.Ukrajina je obilnice a moooc by se Evropě hodila, možná na to aby se tam nic nevypěstovalo a Rusové aby neměli přístup k jejich potravinám.Odříznout Rusy od potravin je toužebný sen EU.Je zájem Evropy a USA Rusy zadlužit protože jejich devizové rezervy v dolarech a eurech jsou osina v prd.eli těchto zemí. Jo chtělo by to přemístit Kalousky, Nečasy do ukrajinského parlamentu aby Ukrajince prodali tak jako nás

jana999 ( 21. listopadu 2013 14:49 )

no koukám, že ukrajinci mají víc rozumu než EU, zaplat pámbůh, že ta pakáž nevstoupí do EU, to bychom tu měli zase jen víc zločinců a tymošenková at se jde vycpat, dostala spravedlivý trest, ten její měl skončit stejně a ne za kradené prachy si bužírovat v čr

rumovapalice ( 21. listopadu 2013 14:23 )

rumovapalice ( 21. listopadu 2013 14:22 )

chcípni mr.dno

reggina ( 21. listopadu 2013 13:31 )

Tymosenkovou lecit nelze, jen utratit

Zobrazit celou diskusi