Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pražská zoo slaví odchov vzácného kakadu: Nesmějte se mu, bude z něj krasavec

Autor: Tereza Hodáliková - 
4. prosince 2013
19:14

Pro chovatele má nevyčíslitelnou cenu, obyčejný člověk by se ho ale spíše až lekl! To je ve zkratce nejnovější přírůstek pražské zoo – nejnovější a také jeden z nejvzácnějších! Chovatelům se totiž podařilo odchovat mládě kakadu palmového.

Antracitově černé peří, bohatá chocholka a charakteristické červené tváře! Tak bude vypadat, až vyroste. „Kakadu palmový se v dospělosti projevuje tak jako žádný jiný papoušek. Při obhajování teritoria tluče klacíkem jako paličkou o dutiny. Používání nástrojů je mezi zvířaty poměrně vzácné a svědčí o jejich inteligenci,“ popsal kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Podle Vaidla se kakadu palmový v něčem podobá i lidem… „Jakmile se rozruší, začne vztyčovat chocholku rašících per na hlavě a dokonce mu již rudnou tváře, když se naštve. Stejně jako dospělí si také podupává,“ dodal kurátor.
Pražská zoo chová kakadu palmové od roku 2008, kdy převzala ptáky zabavené pašerákům. Z rozmnožení se však zaradovala až letos! Dospělí ptáci začali v červnu stavět hnízdo a nakonec snesli 31. srpna i očekávané vejce.

„Byla to senzace, protože jiné české zoo se nic podobného ještě nepovedlo a v Evropě se tento poddruh naposledy rozmnožil v roce 2010. Od té doby nikdo neviděl ani jediné vejce,“ informoval blesk.cz ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Mládě zatím bohužel neuvidíte. Zatím zůstává v chovatelském zázemí. V budoucnu by se pak mohl kakadu palmový nastěhovat do nové expozice pro exotické ptáky, jejíž výstavba začne v roce 2014.

Kakadu palmový:


* Papoušek dorůstá výšky až 70 centimetrů a hmotnosti 900 gramů.

* Žije na Nové Guinei a v severovýchodní Austrálii.

* Jedná se o ptáka společenského žijícího párech a malých skupinkách.

* Živí se ořechy, plody a pupeny.

* Jedná se o kriticky ohrožená druh papouška, jehož cenu na trhu chovatelé odhadují od dvě stě tisíc korun výše.

Video  Nový druh kakadu palmového vypadá velmi vtipně.  - archiv Blesku
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi