Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragédie v pražské zoo: Uhynula slonice Tonya!

Slonice Tonya podlehla zákeřnému herpesu.
Slonice Tonya podlehla zákeřnému herpesu.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lvi - 
17. prosince 2013
21:49

Zoo v Praze drží smutek. Mladá slonice Tonya zřejmě uhynula na virovou infekci, respektive sloní herpes. Ten je u zmíněných tvorů častou příčinou rychlého úmrtí.

Příznaky, že téměř pětiletá Tonya není zcela v pořádku, zaznamenali chovatelé v neděli odpoledne.

"V pondělí, kdy se její stav zhoršil, byla započata intenzivní léčba. Dnes Tonya přes veškeré úsilí zkolabovala a posléze upadla do agónie," uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Přesnou příčinu smrtí přinese podle něj až analýza tkáňových vzorků, kterou provedou odborníci nezávisle na třech pracovištích - v Praze, Berlíně a Rotterdamu. "S největší pravděpodobností však šlo o sloní herpes, jehož původcem je EEHV (Elephant endotheliotropic herpes virus). V důsledku tohoto onemocnění, které má mimořádně rychlý průběh a je prakticky neléčitelné, umírají nejvíce slůňata a mladí sloni do sedmi let věku," uvedl ředitel pražské zoologické zahrady.

Letos v únoru se tam narodila samička Sita, která se stala prvním sloním mládětem narozeným v pražské zoo ve více než osmdesátileté historii zahrady. Tonya byla Sitina starší sestra.

Sloni jsou v Praze v novém areálu, který stál půl miliardy korun a byl otevřen na konci března. Pražská zoo chová slony od července 1933.

naidka ( 18. prosince 2013 11:58 )

Je to smutné. Sloní herpes prý napadá mladé slony, je to smrtelné onemocnění, vakcína asi neexistuje, v ohrožení je i mladší slonice Sita, snad se jí nákaza vyhne.

Zobrazit celou diskusi