Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co mají společného gorila a prezident? Zeman a Bikira se dělí o doktora

Autor: tho, bk - 
30. listopadu 2013
16:41

Vede tým lékařů, kteří se zabývají transplantacemi plic ve FN Motol, je členem lékařského konzilia, které se stará o prezidenta, je vynikající chirurg a v neposlední řadě pomáhá i zvířatům. To je Robert Lischke (47). Ve středu se totiž účastnil důležitého vyšetření gorily Bikiry (18) v pražské zoo.

Celý zákrok trval tři hodiny. Uznávaný lékař Robert Lischke se ho účastnil jako přihlížející. Právě on svým jménem celou akci zaštítil. Byl přítomen pouze pro případ komplikací, kdy by museli lékaři společně s veterinářem Romanem Vodičkou Bikiře otevřít břicho. Důvodem, proč Bikira musela na operační stůl, byly dlouhodobé problémy s příjmem potravy. „Ve spolupráci s kolegy humánními lékaři bylo provedeno laparoskopické a kolonoskopické vyšetření,“ popsal veterinář z pražské zoo Roman Vodička.

Na gorilu Bikiru tak ve středu dohlížela doslova lékařská špička – muž, který patří mezi 12členný tým lékařského konzilia, které se stará o zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. Jeho dojem z operace Bikiry se Blesku bohužel včera nepodařilo získat, připravoval se totiž na transplantaci.

Převzal žezlo po Pafkovi!

Profesor Lischke (47) byl v prosinci 1997 u první transplantace plic v Česku. Jako člen týmu pod vedením legendárního chirurga profesora Pavla Pafka se na tuto operaci připravoval už od roku 1994. Tehdy se všichni jezdili učit do Vídně, kde to už uměli. V současné době je přednostou III. chirurgické kliniky v pražském Motole, kterou převzal právě po svém učiteli Pavlu Pafkovi. Po něm šéfuje i týmu, jenž jako jediný v Česku provádí transplantace plic. Také je jedním z dvanácti lékařů konzilia, které pečuje o zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana.

abzk ( 1. prosince 2013 01:06 )

Děláš jako by to nebyla pravda....

abzk ( 1. prosince 2013 01:05 )

abzk ( 1. prosince 2013 01:04 )

Vypadá to že už brzo......

abzk ( 1. prosince 2013 01:04 )

abzk ( 1. prosince 2013 01:03 )

oba

Zobrazit celou diskusi