Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obchoďák smrti: Nákupní centrum pohřbilo nejméně 16 lidí, umírali i hasiči!

Autor: shp - 
22. listopadu 2013
07:32

Blíží se Vánoce, a tak v obchodním centru v lotyšské Rize bylo plno. Všichni chtěli koupit dárky pro své milované nejbližší. Najednou se ale začala chvět země a část budovy se začala řítit. Kolaps si vyžádal nejméně 16 mrtvých, jsou mezi nimi i tři hasiči, kteří nasadili své životy, aby mohli pomoci lidem v nouzi a zahynuli při dalším kolapsu.

Dalších nejméně 36 zraněných ošetřily místní nemocnice. Záchranáři pokračují v prohledávání trosek, v nichž může být podle úřadů uvězněno až sedm desítek lidí. Příčiny kolapsu budovy se stále vyšetřují.

Mezi mrtvými jsou kromě lidí, kteří v budově v osudné chvíli nakupovali, také tři hasiči, jež zasypaly padající trosky ve chvíli, kdy se snažili vyprostit oběti neštěstí. Osm hasičů utrpělo při záchranné akci zranění.

Budova ze sovětské éry

Předloni otevřené obchodní centrum se nachází ve staré obytné zástavbě ze sovětské éry. Jeho kolaps začal tím, že povolila konstrukce střechy a opěrná zeď, po hodině se pak zřítila i protilehlá stěna. Starosta Rigy Nils Usakovs uvedl, že v troskách se stále nachází kolem 70 lidí.

Nemocnicím zavaleným přílivem zraněných se nedostává zásob krve a žádají místní obyvatele o nouzovou pomoc. Přesnou příčinu neštěstí dosud vyšetřování nezjistilo. Policisté podezírají provozovatele centra ze zanedbání bezpečnostních pravidel.

Výbuch před zřícením

„Je zřejmé, že zde byl problém s dodržením konstrukčních požadavků,“ řekl neurčitě lotyšské televizi ministr vnitra Rihards Kozlovskis. Někteří svědci podle agentur nejprve hovořili o tom, že kolapsu předcházel výbuch. Podle agentury LETA mohl být důvodem pádu budovy výbuch topného kotle.

e.44 ( 22. listopadu 2013 17:17 )

Jestli je tu někdo naivní, tak leda ty. Moje starší sestřenice měla za muže stavebního inženýra, co se na projektu těch paneláků podílel. Tenkrát to byly pěkný fofry a zadání bylo hlavně rychle a levně a co nejvíc toho nasekat. Takové zadání se dalo splnit jedině na úkor životnosti. Týkalo se to hlavně Jižního a "Severního" města. Když byly tyhle gigantické projekty dokončeny, mohlo se trochu přibrzdit a lehce přidat na kvalitě. Byty na severu byly v děsném stavu už při předávání, to byla jedna reklamace za druhou a na průběžné opravy tam dneska družstevníci platěj horentní sumy. Na Jižáku se rozestupující panely maskujou zateplením, zkřížená okna vyndavají, nová musejí být o něco menší aby se do té křivoty vešla a zadělávají se mezery montážní pěnou. O zatýkání do horních pater škoda mluvit. Střechy se někde záplatují každoročně. A bodejť ne. Můj tchán ty paneláky stavěl a ví co se tam všechno kradlo a bylo nahrazeno bůh ví čím, ví co se kde odfláklo. Takže mě těžko něco o kvalitě nakecáš A kdo že jako dneska staví papundeklové baráky?

diskutujici ( 22. listopadu 2013 16:16 )

No jo, tak si zij ve sve naivite dal. Hlavne ze dneska ty papundeklove baraky vydrzi

e.44 ( 22. listopadu 2013 13:59 )

Ony nám ty komunistický králíkárny taky brzo začnou padat na hlavu. Paneláky se stavěly s tím, že mají maximálně třicetiletou trvanlivost. Bylo to takové hurá řešení.......to jenom na okraj... Jinak jak že to bylo v Rize, to si můžeš přečíst tady: http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=796040 ....víc podrobností, srozumitelně podaná fakta.

nicol30 ( 22. listopadu 2013 08:33 )

V první vteřině jsem si řekla, že to bude staré, ale pak tam píšou toto: Předloni otevřené obchodní centrum se nachází ve staré obytné zástavbě ze sovětské éry. Takže to mate, je to nová budova kde chtěl někdo ušetřit. Bohužel na úkor zákazníků. Mám takový pocit, že kdyby opravdu byla z té komunistické ery, tak by stála pořád. Dneska když budovy padají, tak jen aby někdo ušetřil nebo to odfákli.

diskutujici ( 22. listopadu 2013 08:08 )

Co to meles? Kolik je tu ruznych staveb, ktere na rozdil od tech novych drzi dodnes. Ono taky neni problem starou budou dorazit novou prestavbou - napr. Ostravica v Ostrave.

Zobrazit celou diskusi