Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Očištěný Lessy se vrací: Dostane milion korun? Budeme mít dva šéfy policie?

Policejní pat: Šéfem policie je sice Martin Červíček, jenže na své místo se chce vrátit po soudním očištění i Petr Lessy
Policejní pat: Šéfem policie je sice Martin Červíček, jenže na své místo se chce vrátit po soudním očištění i Petr Lessy  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
16. října 2013
08:33

Definitivní soudní očištění policejního prezidenta Petra Lessyho přivodilo patovou situaci. Česku reálně hrozí, že (alespoň po nějakou dobu) bude mít Česko dva policejní prezidenty! Lessy se chce vrátit k policii a má právo vrátit se na své místo. To však již na policejním prezidiu zaujal Martin Červíček. Vedle toho bude muset patrně Česko podle ČT doplatit Lessymu i ušlý zisk - plat 70 tisíc hrubého měsíčně za poslední rok!

Sám ministr vnitra v demisi Martin Pecina přiznává: "Pokud soud řekl, že trestní řízení bylo od začátku nezákonné, tak pan Lessy je bezpochyby zpět ve služebním poměru, je policejním prezidentem a já mám policejní prezidenty dva," řekl MF Dnes. Policii však dva lidi vést nemohou. A tak se Lessy chystá o nastalé situaci jednat s Pecinou i šéfem policie Červíčkem.

Lessy: Bylo to účelové odvolání

Lessyho přitom podle Mladé fronty zbavil Městský soud v Praze obvinění, že v září 2011 předal své mluvčí anonym s citlivými a negativními informacemi o náměstku Vaňkovi a pověřil ji, aby dokument poskytla novinářům. Rázem se rozhořela velká kauza, podle Lessyho však osobně motivovaná. On sám tvrdí, že nikomu nic nepředal a odvolání ze strany tehdejšího ministra Kubiceho bylo 29. srpna 2012 neoprávněné. "Jestliže je někdo účelově odvolán ze své funkce jenom tím, že je kriminalizován, a nakonec se ukáže, že tomu tak není, tak by se měl vrátit do právního stavu, který tomu předcházel," řekl Lessy v ČT. A potvrdil, že se chce vrátit k policii.

Vyplatí mu ušlou mzdu?

Dochází tak k delikátní situaci. A to nejen kvůli reálně hrozícímu dvojvládí v policii. Očištěnému Lessymu by patrně musel stát doplatit i ušlou mzdu za více než rok - tedy něco kolem 70 tisíc hrubého měsíčně, celkově pak zhruba milion. Jako jediná možnost se nyní šéfovi Nezávislého odborového svazu policie (NOSP) Milanu Štěpánkovi jeví domluva Lessyho a Červíčka, kdo vlastně policii povede. Moudřejší ustoupí? Jako jedno z řešení situace se prý nabízí třeba to, že by Lessy nebo Červíček požádali o převedení na jiné místo ve stejné tarifní třídě. "Ale to jsou pouze místa ředitelů bezpečnostních sborů, a ta jsou všechna obsazená," uvedl Štěpánek. "Já jsem člověk, který se umí dohodnout, uvidíme, jak to bude. Ale podstatné je i pro tu symboliku toho, že je tu právní stát, abych se vrátil na původní místo," dodal Lessy ČTK.

John: Odvolání Lessyho byla Nečasova šikana!

"Ono se říká, že pravda postupně vyjde najevo, což se podle všeho začíná dít. Nám se podařilo prosadit policejního prezidenta, který byl nezávislý a který osvobodil policii od politických tlaků, od hlídání, kdy se přestaly referovat premiéru Nečasovi konkrétní věci," raduje se v Parlamentních listech z návratu Lessyho exministr vnitra Radek John (VV). Právě díky tom use prý povedlo vyšetřovat Davida Ratha, ale i Janu Nagyovou. "Odvolání Petra Lessyho bylo šikanózní a byl to poslední pokus Petra Nečase zatlačit policii zpátky do rohu, kde byla, aby nevyšetřovala žádné kauzy," dodává.

japos22 ( 17. října 2013 11:05 )

Od počátku nezákonný soud. To ale trvalo, než si toho všimli Co tady se děje

andreslawicky ( 16. října 2013 15:47 )

Je zcela jedno kdo bude u policie dělat šaška v podobě policejního presidenta Lessy vyhrál tím pádem má nárok pouze na peníze je to pouhý státní úředník loutka tím pádem dostane výpověď a odstupné nic víc se nemusí řešit.Červíček bude dál policejním presidentem do té doby nežli se vymění ministr vnitra když vznikne koalice TOP 09,ANO,ODS,KDU-ČSL tak má šanci se na tom fleku dál udržet když nějakým zázrakem socan sestaví vládu tak si v klidu vezme výsluhu a pújde makat pro ABL .

123automobil ( 16. října 2013 14:51 )

123automobil ( 16. října 2013 14:50 )

A jaká jsi hlava ty? Prasečí nebo hovězííí!!!

123automobil ( 16. října 2013 14:49 )

Ty jsi pěkně blbej a nemužou za to komunisti?Tohle byla práce Kubiceho a Kalouska ty demente!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa