Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalý policejní šéf Lessy: Stíhali ho nezákonně!

Autor: ČTK, lm - 
26. října 2013
15:37

Pražský městský soud se postavil za odvolaného policejního prezidenta Petra Lessyho. Krom toho, že zastavil trestní stíhání, ve kterém byl Lessy obžalovaný z pomluvy a zneužití pravomoci, také rozhodl, že stíhání bylo od počátku vedeno nezákonně a bylo nepřípustné. Rozhodnutí je pravomocné. Lessy na jeho základě bude usilovat o návrat do funkce.

Lessy zatím rozhodnutí dostal pouze do datové schránky. Předpokládá, že poštou je obdrží v úterý. "V tom okamžiku nabude právní moci. Neexistuje proti němu opravný prostředek. Ministrovi vnitra podám žádost o přezkumné řízení. Na jejím konci by mělo být zrušení mého propuštění ze služby," řekl Lessy. Policejním prezidentem nyní je Martin Červíček.

Do čela policie je Lessy ochoten se znovu postavit. Záviset ale podle něj bude hodně i na osobě nového ministra vnitra, který vzejde z nynějších parlamentních voleb. "Je to ale v každém případě důležitý signál jak pro policisty, tak ostatní obyvatele. Takové nepravosti nemohou zůstat bez povšimnutí. Člověk musí za pravdu bojovat," řekl Lessy.

Pražský městský soud v jeho případě rozhodl už minulý týden. Oficiálně ale verdikt do dnešního dne nikdo nepotvrdil. Státní zástupce bývalého policejního prezidenta vinil z pomluvy a zneužití pravomoci, údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Lessy vinu od počátku odmítá. Bývalý ministr vnitra Jan Kubice ho po obvinění inspekcí loni v srpnu z funkce odvolal.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina už před časem naznačil, že je ochoten se s Lessym kvůli řešení možného dvojvládí u policie sejít. Řekl ale, že to bude až v době, kdy rozhodnutí bude pravomocné. Pecina počítá s tím, že se s Lessym i Červíčkem dohodne tak, aby byla zachována stabilita policie. Ministerstvo bude muset zřejmě Lessymu i uhradit roční plat. Ten činil něco přes 70.000 korun hrubého měsíčně. Pecina prý chce rovněž zjistit, zda Generální inspekce bezpečnostních sborů při vyšetřování Lessyho případu nepochybila.

vlaku ( 26. října 2013 16:15 )

Dal bych Kubicemu k úhradě všechny vzniklé škody a náklady vůči Lessymu a státu. Jenž zase se to zamete pod koberec. Kdo nastoupí na funkci mi nistra? Jestli to bude opět nějaký zlatokop s bandou kamarádíčků, nic se nezmění a výměny budou jak na běžícím pásu. Miliony daňových poplatníků v neznámu. Lessy měl dlouhoprstého obhájce, to také o něčem svědčí. Ten údajně bere 5 tis. Kč, jen když chytnete za kliku jeho dvěří. Je to zase jenom o penězích. Propletenec jak prase. Červ dostane zlaté kopačky a pěkné, teplé místečko, někde na Kraji. Na to, že tu "právnickou průmyslovku" dělal jako většina z nich po staru, tak bude mít pěkný job. Myslím, že Laudonem se už nestane. Tito co nastoupí na vítězná koryta se zase budou stara poze o své blaho. My, normální lidé je nezajímáme. Nakonec jsme viděli v předvolebním boji, čeho jsou schopni a jak se kvůli prachům a kariéře ponižují. Stačí nějaký imitátor a hned vidíme co je každý zač. Navch huj, dole fuj. Hlavně, že to něco přinese. Váňa, Kalousek, Krampol a další zaprodanci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa