Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál na policejním prezidiu: Opsal Červíček bakalářskou práci?!

Autor: Vera Renovica, lmk - 
19. října 2013
12:12

V čele policejního prezidia je plukovník Martin Červíček (41) něco přes rok. Teď se ale na něj kromě jmenování generálem valí i průšvih. Blesk získal materiály, které nasvědčují tomu, že coby student na Policejní akademii v Praze velkou část své bakalářské práce opsal.

Červíčkově třináct let staré bakalářce Zásady řízení ochrany státních hranic a jejich uplatňování se věnoval portál Odevzdej.cz, který k odhalování plagiátů využívá i Univerzita Karlova. A ze srovnání, které Blesk dostal, vyplývá mnoho podobností mezi prací a skripty jejího vedoucího Bedřicha Radovského. Ač skripta Červíček uvádí v seznamu použité literatury na konci bakalářky, v textu se z nich objevují celé odstavce. Nepřiznává to ani uvozovkami, ani odkazem. V jednom případě se věta ze skript vyskytuje v bakalářce i s původní gramatickou chybou.

Pecina je v klidu

Na problém bylo upozorněno i ministerstvo vnitra a nechalo si zpracovat hodnocení. „Mám posudek z Policejní akademie, skutečně je v pohodě. Práci jsem neviděl,“ napsal Blesku ministr Martin Pecina. Policejní prezident Červíček při osobní schůzce s reportéry popřel, že by něco bylo v nepořádku. „Bakalářskou práci jsem zpracoval podle předešlé právní úpravy, rozhodně se nejedná o plagiát.“

Sebrat diplom!

Jiný názor má ale odborník, profesor Jaroslav Vostatek, který vede katedru veřejné ekonomiky na Vysoké škole finanční a správní. „Jde nepochybně o plagiát, porušení autorských práv ve velkém rozsahu. Je zřejmá nízká úroveň práce – vlastně nic neřeší, jde jen o převyprávění skript,“ uvedl a dodal, že to je na odebrání titulu. To však zákon neumožňuje.

S Červíčkem v kanceláři: Já nic, já prezident

Když zavoláte policejnímu prezidentovi, že se s ním chcete sejít a neřeknete proč, jako novinář máte smůlu. Ale Červíček už tušil, a tak reportéry Blesku přijal...

V ruce držel index, čímž prokazoval, že studoval řádně (ač se pak na knížečku nesmělo sáhnout) a opakoval, že jeho práce odpovídá všem regulím, které tehdy platily. „Martin Červíček si sám nepřiznal bakalářské vzdělání, rozhodovala o tom komise, která vše posoudila a která uzavřela bakalářské zkoušky,“ tvrdil. Odkazoval se přitom na akademii, která má v přízvisku »policejní«, tudíž je s ním profesně spřízněna. Jak si představuje plagiát říci nechtěl. Nakonec zdůraznil, že nás vstřícně přijal a dokonce dovolil, abychom do jeho bakalářky nakoukli (práce obhájené před rokem 2006 si totiž můžete dle zákona prohlédnout jen se souhlasem autora). Jak se bránil? Úplný audiozáznam na Blesk.cz!

Lessy se vrací

Z Červíčka se stal policejní prezident poté, co jeho předchůdce Petr Lessy funkci opustil kvůli nařčení z pomluvy. Toho ale očistili a teď probíhá boj o post. Je fakt, že se Blesku do ruky dostaly materiály o Červíčkově akademické minulosti právě teď. Náhoda anebo pokus o to zápas ovlivnit? „Já rozhodně nebudu spekulovat o tom, proč se to objevuje teď, třináct let poté, co jsem absolvoval akademii,“ řekl neurčitě sám Červíček.

Video výslech - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

handgood ( 19. října 2013 20:30 )

To byla určitě ona, která umí udělat v jednom slově tři hrubice.

rudyptak48 ( 19. října 2013 20:28 )

Kdo za to může, že Červíček neměl na víc, než na opsání bakalářské práce? No přece dyskrymynacija.

amonis ( 19. října 2013 18:57 )

panebože a takový MONGOL to tu řídí ty složky

handgood ( 19. října 2013 17:39 )

...pedrastové, neboli tep-louši...

handgood ( 19. října 2013 17:38 )

Aby mu ***i nešahali na prsa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa