Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak to vypadá, když se odstřeluje stará munice: Obrovský výbuch a kusy železa!

Pyrotechnici odpálili několik desítek kilogramů staré munice
Pyrotechnici odpálili několik desítek kilogramů staré munice  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
19. září 2013
22:30

Desítky kilogramů staré munice z první i druhé světové války dokáže zavařit nejednomu zemědělci či naprosto náhodnému nálezci. Kromě strachu o život přichází na řadu zodpovědnost – nahlášení munice. A s takovou nahlášenou municí mají pyrotechnici jasný záměr: Odpálit! Takhle to vypadá...

"Jednalo se zejména o fragmenty německé munice ráže 75 milimetrů, které byly nalezeny v bývalé trhací jámě, kterou používal Wehrmacht, naše granáty vzor 34 nebo dělostřeleckou munici," řekl novinářům šéf trhací jámy Ralsko Josef Pavinský.

Podle něho pyrotechnici odpalovali 40 kilogramů dělostřeleckých fragmentů, 40 ručních granátů, 20 dělostřeleckých granátů, 20 dělostřeleckých min ráže 82 milimetrů a deset dělostřeleckých min ráže 120 milimetrů, z nichž každá má v sobě přes 1,5 kilogramu trhaviny.

Samotnému zničení výbušnin předcházela důsledná příprava. Pyrotechnici nejdříve vykopali jámy, do kterých střelivo nanosili. "Pak se přiložilo náloživo, to znamená další výbušnina, která přivede k iniciaci tu munici," popsal postup Pavinský s tím, že následně byla výbušnina zaházena asi dvěma metry zeminy.

Video Jak vypadá odstřel staré munice? - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi