Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bolestivé vzpomínky: Dagmar přijala dalajlamu, se Su Ťij zašla na Havlův hrob

Autor: simao - 
19. září 2013
20:48

Miloš Zeman dalajlamu na Hradě nepřijal, Dagmar Havlová si však šanci na schůzku s tibetským duchovním vůdcem nenechala ujít. Navzdory tomu, že s dalajlamou ji spojují smutné vzpomínky na jeho poslední návštěvu v Praze před dvěma lety - tehdy totiž dalajlama naposledy navštívil prezidenta Havla, který poté ulehl na smrtelnou postel.

Dalajlama do Prahy přicestoval u příležitosti akce Forum 2000, konference světových osobností, kterou založil právě zesnulý Václav Havel. Program tibetského duchovního vůdce v české metropoli byl však poměrně bohatý a obsahoval nejen to. Se svou optimisticky laděnou přednáškou zaujal obecenstvo Tipsport Areny, které neváhalo vynaložit několik stovek, aby vyslechlo dalajlamova moudra. Zároveň však potěšil, ale také poněkud rozesmutnil Dagmar Havlovou, která má na poslední dalajlamovu návštěvu v Praze bolestné vzpomínky.

Havlová přijala dalajlamu tam, kde se naposledy sešel s Havlem

Setkání Havlové a dalajlamy se odehrálo v prostorech Havlovy nadace. Právě tam, kde se tibetský představitel a český exprezident sešli naposledy. Dagmar Havlová přijala dalajlamu s úsměvem na tváři, postupem času však na ní bylo znát, jak jí přemáhají smutné vzpomínky. S dalajlamou také pohovořila soukromě a bez přítomnosti médií.

Zeman dalajlamu na Hrad nepozval

Její zesnulý manžel byl přitom jediným českým prezidentem, který dalajlamu přijal i na Hradě. Václav Klaus, ani Miloš Zeman tak neučinili. Zeman to naposledy zdůvodnil tím, že z Fóra 2000 přijme jen aktivní politiky. "Dalajlama je bezpochyby náboženský vůdce. Kdybych byl náboženským vůdcem, bylo by mi potěšením se s dalajlamou setkat. Ale pokud vím, nikdo, ani z mých spolupracovníků, ani z mých oponentů mě za náboženského vůdce neoznačil. Další možnost by byla, kdyby dalajlama byl velkým investorem," zdůvodnil to svérázně Zeman. Dalajlamovi to náladu nijak nezkazilo. Nechce svým hostitelům způsobovat nějaké nepříjemnosti a podle něj navíc nejsou setkání s takovými lídry, jako jsou Klaus a Zeman, důležitá.

Paní Dagmar se Su Ťij zašly na Havlův hrob

Zeman tak ze všech osobností Fora 2000 přijal na Hradě pouze disidentku a představitelku barmské opozice Su Ťij. S tou se přitom sešla i Havlová. A společně zamířily ke hrobu Václava Havla, což prý bylo přání Su Ťij. Chtěla mu tímto způsobem poděkovat za podporu, kterou jí vyjádřil, když se v roce 1991 vzdal v její prospěch kandidatury na Nobelovu cenu míru.

satorejka ( 20. září 2013 15:58 )

co to meleš o přehledu? já ho mám dobrej, ale že tady urážíš paní Dagmar a já jí bráním, tak mám být na tom špatně?

annakarenina ( 20. září 2013 14:40 )

satorejka: Az se naucis slusne vyjadrovat a ziskas prehled, tak nam zase neco sdel.

hrotova.eva ( 20. září 2013 13:48 )

satorejko: máš pravdu jsou to blbí… paní Havlová nemá zapotřebí tady na veřejnost něco hrát...

hrotova.eva ( 20. září 2013 13:46 )

Je mi paní Dagmar hrozně líto… Muselo to pro ni být hrozně těžké a já jí obdivuji ... Musí to být hrozně citlivé a zranitelné místo a je mi jí líto…

hrotova.eva ( 20. září 2013 13:44 )

máš něco proti nim???

Zobrazit celou diskusi