Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Konec klidu v Sýrii! Asad je zpět na koni: Jeho bombardéry udeřily v Damašku!

Autor: ČTK, lm - 
10. září 2013
21:25

Syrské letectvo dnes poprvé po třech týdnech znovu bombardovalo pozice povstalců u Damašku. Podle opozice se režim prezidenta Bašára Asada přestal obávat operace USA, která měla být odvetou za údajné nasazení chemických zbraní.

Letectvo se operací zdržovalo od 21. srpna, kdy při chemickém útoku v okolí hlavního města údajně zahynulo až kolem 1400 lidí. Odhady se ale liší. USA kvůli tomu připravují odvetný útok na syrská vojenská stanoviště, avšak chybí k tomu podpora Kongresu i veřejnosti. Nově by akci mohl odvrátit ruský návrh, aby Sýrie otevřela kontrole svůj chemický arzenál, s čímž prý Damašek souhlasil.

Nejtěžší boje dnes opozice hlásí ze čtvrti Barza, která leží severně od damašského centra. Postup provládních milicí tam zajišťovala těžká palba z letadel i tanků. Státní sdělovací prostředky tvrdí, že "teroristé", což je vládní termín pro opozici, utrpěli velké ztráty v Barze i v sousedním Kábúnu.

Opoziční aktivista Saláh Muhammad, jehož citovala agentura Reuters, řekl, že i když ruský návrh nebude úspěšný, umožnil Damašku získat čas. "Počítají zřejmě s tím, že v dočasné době žádný útok nebude," řekl. Podle něj armáda rozmístila tanky na kopec Kásjún, protože uličky ve čtvrtích, kde se dnes bojuje, jsou pro tuto techniku příliš úzké.

Palbu z Kásjúnu potvrdili i obyvatelé Barzy. "Zatímco chemické zbraně jsou nepřijatelné, svět zřejmě soudí, že to, že Asad zničí Damašek konvenčními zbraněmi, je v pořádku," citovala Reuters jednu z obyvatelek Barzy.

Další boje jsou hlášeny i z Muadamíji, která leží jižně od metropole a patří mezi oblasti zasažené při srpnovém chemickém útoku. Tamní opoziční aktivista Vasím Ahmad řekl, že jestliže vláda poslala nad Muadamíju znovu letadla, necítí už mezinárodní tlak.

itartas ( 11. září 2013 16:16 )

Asad ať si jako vrchní velitel dělá ve své zemi co chce. Jenom oni vědí o co tam opravdu jde. Stejně tak jak to kdysi věděl i Miloševič v zemi ve které byl prezidentem, než se tam na ně snesli parchanti ze zámoří. Dnes přes Kosovo proudí do Evropy nejvíce drog a o to taky šlo.Havlova kámoška Olbrightová se napakovala a tak to je. Samozřejmě, že Amíky prudí Sýrie už jenom proto, že je kámoška s Ruskem, ale lekli se, mohli by dostat přes držku.

japos22 ( 11. září 2013 13:12 )

Má to v popisu práce...

marais ( 11. září 2013 11:34 )

Asad má na své straně právo a povinnost vyčistit Sýrii od najatých žoldnéřů opozice! Takže sorry...

glosglober ( 10. září 2013 23:21 )

Najatí žoldnéři se musí donutit odtáhnout. Sýrie se musí dostat k původnímu normálu i když to jistým kruhům nebude po chuti. Ale na přání jistě neodejdou. Takže sorry...

Zobrazit celou diskusi