Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Diktátor dostal ultimátum! USA a Rusko se shodly na plánu, útok na Sýrii odložen

Autor: simao, ČTK - 
14. září 2013
16:30

USA a Rusko zasedly ke společnému jednacímu stolu ve švýcarské Ženevě a vykouzlily dohodu, jak dál postupovat v syrské krizi. Tři dny vyjednávání vedly k domluvení ultimáta pro syrského prezidenta Bašára Asada. Ten nyní musí do týdne předložit seznam chemických zbraní a do poloviny příštího roku je všechny do jedné odevzdat. Útok na Sýrii je tak odvrácen. A nebo alespoň odložen...

Americko-ruské rozhovory byly pro řešenísyrské krize vele důležité. Spojené státy totiž stály o preventivní úder na Sýrii jako odvetu za chemický útok na civilisty na předměstí Damašku, při kterém zemřelo údajně 1400 lidí, včetně dětí. Putinovské Rusko však svého syrského spojence bránilo. Nakonec však Rusové ustoupili a začali na syrský režim prezidenta Asada naléhat - odevzdejte chemické zbraně, tušíme, že je opravdu máte. Nyní pak obě velmoci dospěly ke shodě. Asad musí do týdne předložit seznam chemického arzenálu.

Dohoda USA a Ruska pak předpokládá, že do poloviny příštího roku by v Sýrii neměly být žádné chemické zbraně, oznámil dnes na tiskové konferenci v Ženevě ministr zahraničí USA John Kerry. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov podotkl, že rozhodnutí je založeno na dohodě a kompromisu, počítá s mírovým řešením a neobsahuje žádnou hrozbu silou.

Nejpozději v listopadu by se pak do Sýrie měli vrátit inspektoři OSN, které nyní Sýrie musí pustit do všech míst, kde zbraně skladuje. "Není zde prostor pro manévrování a pro nic, co není plněním ze strany (Asadova) režimu," upozornil ministr Kerry v narážce na zvěsti, že se prezident Asad nyní snaží chemické zbraně prostřednictvím speciálního týmu ukrýt na různých místech v Sýrii.

Intervenci do Sýrie, která měla řadu odpůrců a v Evropě ji otevřeně podporovala pouze Francie, tak bylo zabráněno. Pokud však Sýrie tuhle dohodu mocností nebude plnit, pak patrně dojde k žádosti u Rady bezpečnosti OSN na schválení vojenské rezoluce.

wimr ( 15. září 2013 09:24 )

musím opravdu trvat na tom, že jsi blb, na začátku jsi mě označil za kofolu, tedy cikána a teď už na mě shazuješ výsledky druhé světové války, tím, že deklaruji svůj původ ještě neznamená, že musím být nutně němec, potažmo příznivec nacionalistických choutek pana Hitlera, opravdu si prosím přečti aspoň dějepis pro žáky šestých tříd a nepřebírej pohled na svět z řádek bulvárního tisku, i když je nota bene právě německý

gogo ( 15. září 2013 07:14 )

Podle politiků - křiváků a psychoptů - nesuď Čechy. Ti nejsou vzorkem obyvatelstva...

gogo ( 15. září 2013 07:12 )

Naprostý souhlas...

gogo ( 15. září 2013 07:11 )

Ano, současná dohoda s Ruskem je pro Obamu porážkou. Protože ta provokace se sarinem byla naplánovanou akcí před plánovaným bombardováním Sýrie. Ale nevíme, čím Putin toho Obamu ve skutečnosti dostal.

gogo ( 15. září 2013 07:09 )

V tom případě bude klid od nás všech...

Zobrazit celou diskusi