Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Syrský prezident Asad: Zničíme své chemické zbraně!

Autor: shp, ČTK - 
19. září 2013
07:10

Tvrdil, že žádné chemické zbraně nemají, ale nakonec šel s pravdou ven! Syrský prezident Bašár Asad přiznal v rozhovoru pro americkou televizi Fox News, že Sýrie má tyto zbraně a ujistil zároveň, že tento arzenál bude zničen. Jeho likvidace bude stát jednu miliardu dolarů a potrvá nejméně rok.

Syrská vláda dodrží dohodu dosaženou s Ruskem a USA ohledně likvidace svého chemického arzenálu, řekl Asad. Zároveň ale kategoricky prohlásil, že jeho síly nejsou odpovědné za útok s nasazením chemických zbraní z 21. srpna u Damašku.

Jen když to zaplatí Američané

Asad ve svém vystoupení řekl, že jeho vláda je připravena odevzdat své chemické zbraně kterékoliv zemi, která bude ochotná vzít na sebe riziko jejich převzetí. Na otázku, zda by byl ochoten předat syrské chemické zbraně americké vládě, Asad odpověděl: „Jak jsem řekl, bude to vyžadovat spoustu peněz, zhruba jednu miliardu. Bude to velmi škodlivé pro životní prostředí. Jestli je americká administrativa připravena zaplatit takové peníze a převzít odpovědnost za převezení toxických látek do Spojených států, proč by to neudělali?“

Zákaz výroby chemických zbraní

Asad před týdnem podepsal dekret o přistoupení Sýrie k Úmluvě o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní. V sobotu pak Spojené státy a Rusko dospěly k rámcové dohodě v otázce zničení syrských chemických zbraní. Sýrie musí podle dohody do týdne předat seznam svého chemického arzenálu, do poloviny příštího roku musejí být chemické zbraně ze Sýrie odvezeny a zničeny. Experti ale pochybují, že se

Stojí za tím Al-Káida

„Máme válku, nový druh války s desetitisíci džihádisty více než 80 národností,“ řekl Asad. „Mohu vám říci, že 80 procent - a někteří říkají 90 procent, nemáme přesné údaje - těchto teroristů, jsou členové Al-Káidy a jejích odnoží, dodal v rozhovoru. V této válce podle Asada zahynulo od jejího vypuknutí před dvěma a půl lety desetitisíce Syřanů a 15.000 vládních vojáků.

My jsme to nebyli

„Každý může vyrobit sarin,“ prohlásil syrský prezident a dodal, že útok u Damašku byl zločinem. „Takže ne, my jsme ho nespáchali. Jedním slovem, nepoužili jsme žádné chemické zbraně v Ghútě (damašské předměstí),“ prohlásil Asad. Rada bezpečnosti OSN v současnosti připravuje rezoluci požadující od Damašku likvidaci jeho chemického arzenálu.

marais ( 20. září 2013 10:50 )

jak by to vypadalo ve světě, kdyby každá opozice prosazovala své požadavky se samopaly v ruce?

marais ( 20. září 2013 10:38 )

Chemické zbraně měla Sýrie kvůli napadení Izraele už dávno... jenže kdo a proč vyzbrojuje syrskou opozici proti zvolenému presidentovi, za kterým stojí většina národa?????????? To je fakt trestuhodné!

gogo ( 19. září 2013 18:55 )

Pozor - ta "banda" vládne de facto celému světu !

gogo ( 19. září 2013 18:54 )

Bohužel..

japos22 ( 19. září 2013 16:33 )

Zobrazit celou diskusi