Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hájek varuje před třetí světovou. Sýrie však ustoupila: Vydá chemické zbraně!

Autor: simao, ČTK - 
10. září 2013
15:50

Kontroverzní exporadce prezidenta Klause Petr Hájek varoval, že v případě syrské krize stojí svět na pokraji 3. světové války. K Sýrii se i nadále upínají zraky celosvětové veřejnosti. Poslední krok diktátora Asada však vypadá, jako snaha odvrátit americký vojenský útok. Asad prý svolil, že Sýrie vydá své chemické zbraně!

Den před smutným výročím teroristického útoku z 11. září 2001 se opět čile spekuluje, jaké nebezpečí hrozí světu v současnosti. A vše se točí kolem Sýrie. Najdou se i hlasy, že země stojí takřka na pokraji třetí světové. "Velmi rychle se může celý svět ocitnout uprostřed běsnícího válečného stroje. Podoby to může mít v různých částech světa nejrůznější – ale i nejhrůznější. Není proto vůbec přehnané tvrzení, že stojíme v podobně kritické situaci jako v 60. letech minulého století, kdy jen hodiny dělily svět od jaderné americko-sovětské konfrontace," upozornil na serveru protiproud.cz Petr Hájek a důrazně varoval před americkou intervencí do Sýrie, kterou bere jako akt americké zvůle a důkaz dlouhodobého plánu na americkou "světovládu" a "nový světový řád".

Hájek: Svět na pokraji války. Jako v roce 1962

Ať už má kontroverzní Hájek pravdu, či nikoli, připomněl tzv. karibskou krizi z roku 1962, kdy se v rámci Studené války schylovalo kvůli sporům o Castrovu Kubu ke konfliktu mezi USA a SSSR. Tentokrát je však předmětem sporů Asadova Sýrie. Prezident Obama volá po odvetě za chemický útok na syrské civilní obyvatelstvo, Putinovské Rusko se však snaží svého syrského spojence zastat a najít mírové řešení. Navrhlo, aby syrská vláda vydala chemické zbraně, kterými disponuje. A podle posledních zpráv se tak skutečně stane! 

Sýrie ustupuje: Předá chemické zbraně

"Absolvovali jsme včera (v pondělí) velmi přínosné jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a on přišel s návrhem ohledně chemických zbraní. Večer jsme s ruskou iniciativou vyslovili souhlas," uvedl dnes podle agentury Interfax syrský ministr zahraničí Mualim. Znamená to, že by měl syrský diktátor Asad ustoupit tlaku mocností. Ruský šéf diplomacie Lavrov pak dnes informoval, že jeho země společně se Sýrií již pracuje na konkrétním a účinném plánu, jak by mohlo mezinárodní společenství získat kontrolu nad chemickými zbraněmi, jimiž Damašek disponuje.  

Obama chce dál útok. Nemůže couvnout, tvrdí poradkyně

Jenže pro Obamu to stále není jasný důkaz, že Sýrie myslí tenhle svůj krok vážně. A před Kongresem bude dnes nadále usilovat o podporu útoku! "Vidíme to jako potenciálně pozitivní vývoj a považujeme to za jasný výsledek tlaku na Sýrii," řekl sice mluvčí Bílého domu Jay Carney, ale zároveň dodal, že Obama bude i nadále přesvědčovat poslance, aby podpořili omezené a výstražné údery proti Sýrii. Obama pak dnes večer osloví v televizi také běžné Američany, potvrdil Carney. Podle prezidentovy poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Susan Rice prostě již nemůže Obama couvnout. USA by prý svou nečinností vyslaly špatný signál vůči jaderným mocnostem Íránu a KLDR.

ropuchaninka ( 15. září 2013 00:58 )

az ti prdne do zahrady chemickej plyn za par mesicu a ty se udusis---budu cekat na tvoje chytracke komentovani---putinskej je akorat nasrat+ej a ted chce nobela on--to snad bys mohl nastudovat v medinarodnim pravu!!!!!!!ne?jinak si super blbej kdyz si tohlecto sezral jako """super skvele reseni"""""

namoroman ( 11. září 2013 09:01 )

Není divu !!!

vi3ol ( 11. září 2013 05:18 )

A to je prý Hájek po Zemanovi největší šašek! A jeho varování přitom napoprvé zabralo! Díky!!!

itartas ( 10. září 2013 22:17 )

Spojené státy dělají tu nejhnusnější politiku na světě a vůbec se nedivím, že za to Američany ve světě nenávidí.Americká a ruská politika je naprosto rozdílná. Ten problém cítím stejně jako pan Hájek. Já osobně se americké politiky bojím.

namoroman ( 10. září 2013 17:48 )

Právě na to je aby se tam probíraly a třeba vetovaly takové události!!! OSN je užitečná!Jiná věc je, že Obama ji aspoň trochu respektuje.Názory druhých se tam vyslechnou.Budiž Obabovi k dobru a cti, že aspoň vyslechne! A je schopen změnit názor SNAD !!!! Američtí prezidenti před ním na to kašlali.Možná bude lépe ve vztazích a národy se budou více respektovat-PAK UŽ ZBÝVÁ POSTAVIT VÁLKY, ZBRANĚ A VRAŽDĚNÍ MIMO ZÁKON-snad k tomu jednou dojde!!!!

Zobrazit celou diskusi