Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

U Sýrie už létají rakety! Jen jsme testovali, tvrdí Izraelci. Šéf NATO chce tvrdý útok na diktátora

Autor: simao, ČTK - 
3. září 2013
15:21

Rusové dnes zaznamenali znepokojující zprávy. Nedaleko Sýrie, na kterou se chystají udeřit Spojené státy, již ve Středozemním moři létají rakety. Zprvu se k tomu nikdo nehlásil, pak šel však s pravdou ven Izrael. A k syrským břehům se dál stahují vojenské jednotky, zatímco šéf NATO vyzývá k tvrdému zásahu. V Česku s ním však čelní politici nesouhlasí.

Ruské radary dnes zaznamenaly start dvou balistických "objektů" ve Středozemním moři a do kanceláře prezidenta Putina urychleně putovala znepokojující zpráva. Není divu, situace kolem Sýrie je značně vypjatá a všichni se obávají, co se tam "semele". Oba "objekty" však nakonec dopadly do moře. Přetrvávají však obavy, že napříště budou odpalovací zařízení namířena již přímo na Sýrii, kde by americký prezident Barack Obama rád zúčtoval s diktátorem Bašárem Asadem.

Izrael: Testovali jsme náš protiraketový systém

Na ruskou zprávu o raketách však zprvu nikdo nereagoval. Mlčel i americký Pentagon. Až později se americký spojenec Izrael přiznal, že ve Středomoří testoval v rámci izraelsko-amerických manévrů svůj protiraketový systém. Podle ruských expertů byla přitom raketa odpálena z americké lodi, operující v centrálním Středomoří, dke lodí USA dál přibývá. Míří sem z Arabského moře i letadlová loď USS Nimitz, další lodě již kotví nedaleko syrského pobřeží. Prezident Obama však čeká, jak posoudí zásah v Sýrii Kongres. A otázkou Sýrie se bude zabývat i summit G20 v Petrohradu, který se sejde ve čtvrtek a pátek. 

Obama: Chceme Asadovi zabránit v dalších chemických útocích

Během dnešní schůzky s představiteli Kongresu pak Obama světu vzkázal, že prý chce syrskému prezidentovi zabránit v dalších chemických útocích. A opět potvrdil, že plánuje jen krátký, výstražný zásah. "To, co nyní předkládáme, je omezené. Je to přiměřené a rozloží to Asadovy (vojenské) možnosti," řekl dnes prezident USA. Očekává se tak několikadenní útok na hlavní vojenské cíle, které však brání syrská protiraketová obrana. "Zároveň máme širší strategii, která nám dovolí posílit možnosti opozice," dodal Obama.

Šéf NATO: Barbarský čin syrského diktátora nelze omluvit

Evropská unie mezitím váhá s vyhodnocením chemického útoku na syrské civilisty, který pobouřil svět. USA jej však jednoznačně přisuzují diktátorovi Asadovi. To samé si myslí i čelní představitelé Francie, V. Británie a naposledy se přidal i šéf NATO Anders Fogh Rasmussen. "Pozice NATO je jasná. Chemický útok, který se odehrál 21. srpna u Damašku je otřesný a nedá se omluvit. Útoky, které stály životy stovky žen, mužů a dětí, nelze ignorovat. Existuje důvod, proč jsou chemické zbraně v civilizovaném světě zakázané. Jsou odporné, barbarské a nemají místo v 21. století," prohlásil generální tajemník NATO, který je jednoznačně pro útok na Asada. "Myslím, že by to byl jinak nebezpečný signál pro diktátory na celém světě, že mohou chemické zbraně libovolně používat a nic se jim nestane," dodal.

Schwarzenberg: Útokem na Asada se nic nevyřeší

Vojenský zásah v Sýrii se však nesetkal s pochopení u prezidenta zemana, premiéra Rusnoka, ani exministra zahraničí Karla Schwarzenberga. "Obávám se, že vojenský zásah nic nevyřeší. Navíc asi bude bez svolení bezpečnostní rady OSN. Největší obavy jsou ale z toho, že ani příznivci zásahu nedokážou říci, co by mělo být jeho výsledkem. Kam až by se mělo jít a kdo by Bašára Asada nahradil," tvrdí Schwarzenberg. Metody Asadova režimu jsou sice podle něj otřesné, jenže kdo jiný by se měl chopi moci, když mezi povstalci sílí islámští extrémisté... "Není vyloučeno, že by vraždění po zásahu nabylo ještě obludnějších rozměrů než dnes," upozorňuje kníže.

namoroman ( 4. září 2013 05:51 )

"Ten kdo dělá mejdan, by se měl postarat i o hosty: Kolik uprchlíků přijaly státy USA, Francie a Izrael...?"

namoroman ( 4. září 2013 05:43 )

Pgga-už Tě vidím jak každé ráno stojíš u stožáru a sleduješ, jak na něm stoupá k nebi vlajka s hvězdami a pruhy Salutuješ a nebo máš pravici pod levým prsem?!

namoroman ( 4. září 2013 05:39 )

To bylo pro pgga...

namoroman ( 4. září 2013 05:38 )

Velký bratr se dá pochopit také jako největší sledovač,špicl, usměrňovač, "moralista", odposlouchávač-prostě super světový bachař

pgga ( 4. září 2013 01:43 )

"Menecenosti'?...F..off... ..Znovu..CR..je USA..u P....OK?

Zobrazit celou diskusi