Po středečním chemickém útoku se v Sýrii stále nachází nové a nové mrtvoly, podle opozice proti prezidentu Bašáru Asadovi je obětí až 1700. Děsivá bilance. A fotografie nevinných mrtvých dětí obletěly a pobouřily svět. Řada obyvatel Ain Tarma na předměstí Damašku přitom zemřela ve spánku. Svědci tvrdí, že další postižení měli závratě, dusili se, měli křeče a nemohli dýchat, což by odpovídalo vystavení sarinu, či látky BZ Agent.

Sousední Turecko hovoří o překročení všech mezí. "Zprávy o použití jedovatého plynu u Damašku nás velmi znepokojují. Pokud se tyto zprávy potvrdí, bude to skandální. Žádáme, aby se věc rychle vyjasnila," uvedl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Podobně mluví i další západní politici. Také Rada bezpečnosti OSN se ve středu večer shodla, že incident je nutné vyjasnit. Kvůli obstrukcím Ruska a Číny však o formální vyšetření nepožádala...

Tělíčka bez těžkých zranění

Odborníci přitom chemický útok zatím nedokážou potvrdit. Na snímcích je však patrné, že těla nevykazují žádné známky těžkých zraněních, které by muži, ženy i děti utrpěli při náletech letadel či útocích dělostřelectva. Oběti nejsou pokryty ani prachem sutin, nikdo je nevyprošťuje ze zřícených budov... Někteří z analytiků se domnívají, že byl možná zasažen při útoku na pozice povstalců sklad s chemikáliemi. Pro to však nesvědčí rozsáhlost území, na němž měli lidé tytéž symptomy.

Svědectví francouzského novináře: Jak probíhá chemický útok

V této souvislosti je zajímavé svědectví francouzského novináře Jeana-Philippa Rémyho, který pracoval v okolí Džúbaru, kde byl hlášen chemický útok již letos na jaře. "Žádný zápach, žádný kouř ani syčení, které by napovídalo, že byl uvolněn nějaký plyn. Pak přišly symptomy. Muži prudce kašlali, pálily je oči, stáhly se jim zornice, viděli rozmazaně. Začalo se jim špatně dýchat, zvraceli a upadali do bezvědomí," svědčil tehdy žurnalista z Le Monde.

Syřané přichyceni při hrůzném činu?

V Sýrii již přitom operují inspektoři OSN, vedení expertem ze Švédska Sellströmem. Syrská vláda jim však prý hází klacky pod nohy. Přespávali sice v noci na středu sice v hotelu, vzdáleném jen několik kilometrů od místa, kde umíraly stovky dětí. Jenže mohou prověřit jen tři předem dohodnuté lokality. "Pokud se Syřané (vyšetřování) brání, je to proto, že byli přistiženi při činu," myslí si francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Ten tvrdí, že opozice nemá k chemickému útoku prostředky. A vyzývá na dálku prezidenta Asada, aby nechal inspektory vyšetřovat.

Právě Francie v případě prokázání použití chemických zbraní volá po silové akci. "Včera (ve středu) večer jsem hovořil s předsedou syrské (opoziční) národní koalice Ahmadem Džarbou. Jednoznačně potvrdil použití chemických zbraní na damašském předměstí," oznámil dnes šéf francouzské diplomacie Fabius. CNN však spekuluje o tom, že syrská vláda nemá zapotřebí sahat k chemickým útokům, protože vyhrává proti rebelům na všech frontách. Důvod děsivé hromadné vraždy civilistů na předměstí Damašku je tak nejasný.

Fotogalerie
20 fotografií