Za nic nemohou a přesto musely zemřít krutou, trýznivou smrtí. Jejich krev má na rukou sýrský diktátor Bašár Asad, který ženy i děti vraždí nervovým plnem.

"Mnoho mrtvých jsou ženy a děti. Když je sem přivezli, měli rozšířené zornice, studené končetiny a pěnu u úst. Lékaři říkají, že jsou to typické příznaky lidí vystavených nervovému plynu," řekla zdravotní sestra agentuře Reuters. "Útok se odehrál ve tři hodiny ráno. Většina z těch lidí zemřela doma," řekl další zdroj.

OSN je bezmocná

Podle syrské opozice, která chemický útok armády u Damašku ohlásila, je obětí více než 1300. O tom, že řezník Asad používá k zabíjení nevinných civilistů plyn se přitom mluví už od jara, na místo proto byla vyslána i speciální komise OSN, která však má zjevně nulové výsledky. Asad jim totiž povolil navštívit pouze tři předem vybrané vesnice, kde se pochopitelně nic prokázat nepodařilo.

"Je to masakr spáchaný chemickými zbraněmi. Návštěva týmu OSN je žert. Asad dal světu najevo, že si z nich nic nedělá," řekl jeden z protirežimních aktivistů médiím. Fotografie nezávislých agentur, které dnes obletěly svět, však Asada usvědčují z nelidských zvěrstev.

Statisíce mrtvých

Boje v Sýrii stály od března 2011, kdy konflikt mezi režimem prezidenta Bašára Asada a opozicí vypukl, život statisíce lidí a počet uprchlíků se přiblížil ke dvěma milionům. Na počátku přitom byly poklidné demonstrace především v ulicích hlavního města Damašku, které požadovaly konec padesátileté vlády strany Baas a odstoupení prezidenta. Konflikt však během dvou let přerostl v krutou občanskou válku.

Fotogalerie
7 fotografií