Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Izrael podle amerických úředníků bombardoval Sýrii

Izrael nejspíš zaútočil na Sýrii.
Izrael nejspíš zaútočil na Sýrii.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
4. května 2013
09:01

Izrael zřejmě v noci ze čtvrtka na pátek uskutečnil nálet na Sýrii a zaměřil se na místa, kde by mohly být ukryté zbraně. Cílem bombardování bylo zamezit dodávání zbraní nepřátelskému radikálnímu hnutí Hizballáh.

Podle jednoho z úředníků bomby zřejmě při náletu zasáhly sklad.

Mluvčí izraelské ambasády uvedl, že nebude komentovat páteční situaci, konkrétně pak zprávu o izraelském úderu na Sýrii. Prohlásil pouze, že Izrael chce zabránit převozu chemických zbraní nebo jiné výzbroje ze Sýrie teroristům, zvláště Hizballáhu v Libanonu. Mluvčí izraelské armády pak dodala, že podobné zprávy nekomentují.

Vyslanec Sýrie u OSN na dotaz agentury Reuters uvedl, že v tuto chvíli o žádném útoku neví. Mluvčí Bílého domu odkázala na izraelskou vládu a Pentagon zprávu odmítl komentovat.

Izrael se zaměřil na zbraně v Sýrii již v minulosti, protože se domnívá, že se dodávají libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh.

Nový útok přišel jen několik hodin předtím, než americký prezident Barack Obama řekl novinářům, že nepředpokládá, že by USA poslaly do Sýrie své vojáky. V Sýrii již více než dva roky zuří občanská válka, ve které zahynulo zhruba 70.000 lidí.

cid2000 ( 13. února 2018 18:11 )

Překvapení na Syrské frontě! Nečekané překvapení dne 10.2.2018 od Syrské PVO! Po 30 letech se Syrská PVO zmátořila. Syrská republika bojuje asi na 4-5 frontách současně podél svých hranic!Bojují jak s ISIS/ISIL,kurdy+vnitřní syrské boje šítských a sunitských kmenů(údajně demokratická opozice),koalicí NATO(USA,Turecko,Francie,Anglie,Belgie,Holandsko,Německo)+Saudi s Katarem+Izrael s Golany/Gazou!Do toho všeho Rusko,Irán s Hizbaláhem z Libanonu.Prostě super mega válečný matlaguláš!Nedokáži si představit válčit takto 7 let naši armádu ČR!Izrael podnikl nálety na cíle v Sýrii, přičemž jednu z útočících stíhaček F-16 syrská protivzdušná obrana sestřelila(další tři F-16/F-15 poškodila) a podle nepotvrzených zpráv zničila i nejméně šest izraelských raket mířících na vojenské objekty v Sýrii. Oba izraelští piloti se katapultovali a dopadli na izraelské území, přičemž podle některých zpráv jeden z nich svým zraněním podlehl.Nečekaná změna nad Golanama/Gazou.Jednalo se o největší izraelské útoky proti Sýrii od roku 1982!Golany jsou okupované anektované území Izraelem!Nikomu to nevadí na západě!!!

japos22 ( 6. května 2013 21:45 )

Izrael ignoruje mezinárodní právo, kdyby si každý řekl, že právě on je ten chytrý a z obranných důvodů zaútočí na sousední stát, tak situace vyeskaluje a vyvraždíme se tu okamžitě. Mezinárodní společenství by to mělo přestat tolerovat... Izrael je hrozbou pro celý svět

fandamilan ( 4. května 2013 19:44 )

Jak si může zkurve.ý židovský stát dovolit bombardovat uzemí suverénního státu.Opravdu v nedávné minulosti jeden člověk nedotáhl něco do konce,a teed tím trpí celý svět.Skoda že to nevyšlo.Mrtvý žid je plus pro svět jako mrtvy američan.Jsou to pravé teroristické státy.

milisch ( 4. května 2013 16:45 )

Taky s tebou souhlasim. Muslimove jsou horsi nez mor. Presne tak, pro nej je zbytek nemuslimskeho sveta povl, ktery nema narok na zivot. Proc to nemuslimove nechteji pochopit, hlavne zenske, ktere jsou dle jejich nabozenstvi podradne muzum! A jeste si je ty kr*vy bile berou! Kazde nabozenstvi je hotove nestesti, a muslimske ma prvenstvi.

britto ( 4. května 2013 16:17 )

miroslave57 naprosto s vami souhlasim,je to nejrozumejsi prispevek ktery jsem tady cetl od zacatku roku.Diky!!

Zobrazit celou diskusi