Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama v senátu pustil drastické záběry obětí chemického útoku v Sýrii

Autor: ČTK, geo - 
8. září 2013
10:04

Drastické záběry lidí zvracejících v křečích pořízené po srpnovém chemickém útoku na Damašek vysílala americká zpravodajská televize CNN. Získala je od senátu, kterému je poskytl prezident Barack Obama.

Americký prezident Barack Obama tlačí na Kongres, aby podpořil vojenský zásah proti syrské vládě.  „Nemůžeme zavírat oči pře záběry, jako jsou ty, které jsme viděli ze Sýrie. Neodpovědět na takový troufalý útok by znamenalo zvýšení rizika, že chemické zbraně budou znovu použity“ argumentuje Obama.

Pozor! Tyto záběry jsou opravdu drastické!

 Na záběrech, které jsou podle CNN autentické, jsou vidět muži a děti postižené nervovým plynem. Jejich těla se bez kontroly zmítají, některým obětem se záchranáři pokoušejí poskytnout pomoc kyslíkovými maskami či masážemi srdce. Jiné záběry ukazují mrtvá dětská těla srovnaná na podlaze.
 

Nejsou důkazy, že plyn použil Asad

Chemický útok na předměstí Damašku se stal 21. srpna. Podle Obamy při něm zahynulol 1 429 lidí, z toho bylo 426 dětí. Nezvratné důkazy o jeho původci zatím nejsou, nic o vinících útoku nevypovídají ani pořízené záběry. Řada podobných obrázků se již v minulých dnech a týdnech objevila na internetu, tentokrát ale podle CNN jde o videa, jejichž pravost byla potvrzena.

Obama nemá pro útok podporu 

Záběry mohou podle americké televize být důležité k získání širší veřejné podpory pro ozbrojený úder proti Sýrii. Americká vláda a Bílý dům se usilovně snaží získat pro útok podporu nejen u evropských spojenců USA, ale i mezi americkou veřejností. V pondělí večer místního času (v noci na úterý SELČ) má prezident Barack Obama poskytnout rozhovor hned několika televizním stanicím, o den později promluví k národu.

namoroman ( 8. září 2013 23:45 )

Stejně si myslím,že to už existuje...

itartas ( 8. září 2013 19:54 )

Doporučila bych promítnout záběry z Vietnamu nebo ze Srbska. Horší je přátelé, že koncem roku bude ukončen projekt Indect a budou se monitorovat mimo jiné i diskuze, takže člověk bude muset být na PC opatrný, aby nebyl vyhodnocen jako závadová osoba a jednoho dne nezmizel někam na Quantanamo. Pomalu a jistě nám sebere slavná Evropská unie nejenom suverenitu, ale ještě si nás krásně rozškatulkuje na občany neposlušné, které je třeba zneškodnit a ty poslušné, kterých je poněkud více a kteří budou dobří leda tak na placení daní.A Evropa bude sloužit těm tutanům v zámoří, aby si co nejdříve pokud možno žili jak prasata v žitě a jenom někde někdo zdvihne palici, tak po ní hned dostane pendrekem. Jinak to nevidím.

namoroman ( 8. září 2013 17:19 )

A Papež František je také komunista?!

wandzi ( 8. září 2013 16:34 )

Chemický útok asi nezpochybňuje nikdo. O čem jsou však pochybnosti veliké, je to, kdo plyn použil. Myslím, že na tuhle otázku se odpovědi nikdy nedočkáme a pokud ano, nikdy si nebudeme moci být jisti její pravdivostí.

pointsouth ( 8. září 2013 16:02 )

Hmm. Seznam je odkoupeny komunistickou propagandou a vidim, ze Blesk nasledoval. Vase prispevky jsou celkem omezene.

Zobrazit celou diskusi