Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dcera nacistického šéfa Osvětimi promluvila: Vede tajný život v USA!

Autor: simao - 
10. září 2013
14:31

Nacista Rudolf Höss patřil k největším vrahům v řadách Hitlerových stoupenců. Je totiž architektem koncentračního tábora v Osvětimi, kde zřídil rozsáhlou likvidační mašinérii Židů a dalších nepřátel režimu. Hned vedle tábora však v poklidu žila jeho rodina. Včetně dcery Brigitty. Zatímco Höss dostal po válce provaz, co se stalo s jeho dcerou? Tajně utekla do USA, kde žije dodnes! A vůbec poprvé veřejně promluvila.

Se svými sourozenci vyrůstala Brigitte Höss v těsném sousedství koncentračního tábora Osvětim, kde její otec Rudolf založil největší vyhlazovací tábor. A své rodině nechal postavit vilu za jeho zdmi, s výhledem na jedno z krematorií. Se svou manželkou Hedwigou Hensel pak vychovával jejich pět dětí v těsném sousedství děsivých hrůz...

Höss velel táboru do listopadu 1943, ovšem v květnu 1944 se vrátil, aby při Akci Höss pomohl zorganizovat zplynování 400 tisíc maďarských Židů. "Samotné usmrcování trvalo nejkratší dobu. Za půl hodiny jsme mohli vyřídit 2 000 lidí, ale spalování trvalo strašně dlouho. Zabíjení bylo lehké, nebylo třeba ani stráží, aby je nahnali do komor; šli tam dobrovolně, protože si mysleli, že se jdou sprchovat; místo vody jsme pak pustili jedovatý plyn. To všechno šlo velmi rychle," vzpomínal Höss na osvětimský masakr u Norimberského tribunálu. Jeho samotného odsoudili ve Varšavě k trestu smrti, v dubnu 1947 za osvětimským krematoriem číslo 1 skončil na šibenici. Jeho rodina se ze světa obdivu a luxusu propadla do chudoby a ostudy. A dcera Brigitte se po válce rozhodla pro útěk z Německa.

Dcera osvětimského kata modelkou

Pohledná Brigitte nejprve ve španělském Madridu štěstí jako modelka a od roku 1950 pracovala tři roky pro módní dům Balenciaga. Našla si zde i svou životní lásku - irského stavebního inženýra. Vzala si ho v roce 1961, procestovali spolu Řecko, Libérii, Írán a Vietnam, až se nakonec spolu s malou dcerou a synem přestěhovali v roce 1972 do Washingtonu. Brigitte manželovi děsivé rodinné tajemství prozradila, ale dohodli se, že o něm už nikdy nebudou mluvit.

Poprvé promluvila

Po dlouhých letech skrývání však nyní dala Brigitte rozhovor deníku Washington Post. Na svého otce dodnes vzpomíná jako na "nejhodnějšího člověka na světě". Podle ní byl nucen dělat spoustu věcí, při kterých zkrátka neměl na výběr. "Když se mě někdo ptá na otce, říkám mu, že zemřel ve válce," přiznává však Brigitte, která strávila takřka celé dětství v táborech Dachau, Sachsenhausen a Osvětim (zde žila od 7 do 11 let). 

V Americe si přitom našla práci v menším módním salónu, který patřil poněkud paradoxně židovské majitelce. I té se svěřila s tíživou minulostí. Ale odsouzení se nedočkala, majitelka jí řekla, že jako dítě za činy svého otce nemohla. Brigitte si přitom vzpomíná, jak rodina společně vedle zdí Osvětimi jedla, děti si hrály na zahradě, v luxusně zařízeném domě z nacisty nakradeného majetku pro ně pracovali Židé a otec svým dětem předčítal německé pohádky. "Musel mít dvě stránky. Tu, kterou jsem znala a tu druhou...," odmlčí se Brigitte, která se dodnes bojí o minulosti mluvit.

Bojuje s rakovinou

Dnes je Brigitte 80 let, od roku 1983 je rozvedená, zemřela jí dcera a ona sama bojuje s rakovinou. Její sestra Annegret žije na Floridě, bratr Klaus zemřel v roce 1980 a další sourozenci Hans Jürgen a sestra Heidetrad zůstali v Německu. Stejně jako její synovec Rainer Höss, který se temné minulosti své rodiny marně snaží uniknout...

jahodove_ticho ( 10. září 2013 21:36 )

dobrý postřeh! jinak souhlasím, v těch táborech měli likvidovat naprosto jinou verbež, absolutně neprospěšnou lidstvu...

majojo ( 10. září 2013 17:59 )

O jejích pocitech viny si dovoluji pochybovat. Ostatně 80 let - krásný věk. Ti vězni z Osvětimi takové štěstí neměli

mortis69 ( 10. září 2013 17:29 )

Ve výčtu ctností uvedeného etnika jsi zapoměl na lichváře-jinak naprostý souhlassss

sores ( 10. září 2013 17:25 )

Škoda že se dobytek Hitler zaměřil na tak inteligentní a chytrý národ jako jsou židé!Je to národ, lékařů, vědců, bankéřů, malířů, vysokých úředníků, politiků a hlavně pracují. Dbají na hygienu a jsou vzdělaný. Už před válkou byli velmi bohatí, proto je Hitler nenáviděl, chtěl jejich bohatství na zbraně.Je jiný národ, který se nechá živit státem, krade, nepracuje, ničí státní majetek, v jejich řadách nejsou lékaři, učitelé, vědci, malíři, Ing., bankéři, ředitelé a jsou velmi nepřizpůsobivé.Mají v genech kočovný život, nic neumí a ani nechtějí umět.

mortis69 ( 10. září 2013 16:22 )

Ten zmutovanej Klaus junior je ale vyjímka potvrzující pravidlo

Zobrazit celou diskusi