Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smutné výročí: Před 80 lety otevřeli nacisté první koncentrační tábor

Před 80 lety vznikl první koncentrační tábor Dachau, jako první za eho bránami skončili političtí odpůrci Adolfa Hitlera
Před 80 lety vznikl první koncentrační tábor Dachau, jako první za eho bránami skončili političtí odpůrci Adolfa Hitlera  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
20. března 2013
18:10

Jméno Dachau se stalo jedním ze synonym pro hrůzy nacistického režimu Adolfa Hitlera. Tenhle vůbec první koncentrační tábor byl přitom zřízen přesně před 80 lety, 20. března 1933. Jeho první ředitel Eicke tvrdil, že vězni musí neustále trpět. Učili se od něj pak i v dalších "lágrech".

V letech 1933 až 1945 vybudovali nacisté podle dosavadních odhadů asi 20 tisíc vyhlazovacích, koncentračních a jiných táborů, ve kterých zemřelo přes 10 milionů lidí. Tvoří samostatnou a pořádně děsivou kapitolu v dějinách celého lidstva.

Prvním a nejdéle fungujícím zařízením tohoto typu byl přitom koncentrační tábor Dachau. Nacisté ho otevřeli přesně před 80 lety, v březnu 1933. A první vězni prošli táborovou branou s okřídleným nápisem "Arbeit macht frei" jen pouhé dva měsíce poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem.

Vězni musí neustále trpět, hlásal první ředitel Dachau

Tábor Dachau se přitom nacházel pouhých 15 kilometrů od Mnichova. Jeho šéfem se stal v červnu 1933 Theodor Eicke, pozdější inspektor napříč koncetračními tábory. Vypracoval systém tábora a prosazoval myšlenku, že vězni si ani na chvíli nesmí odpočinout od teroru a ponížení. Eicke zahynul v roce 1943 v troskách sestřeleného letounu v Rusku.

Počáteční kapacita Dachau, podle kterého se učili i jinde,  byla 4800 osob. Jako první se za jeho branami ocitli političtí oponenti nacistického režimu - komunisté, sociální demokraté a odboráři. V následujících letech však nacisté do tábora internovali na základě svých zrůdných teorií Židy, Romy, homosexuály, či invalidy.

V říjnu 1942 vydal šéf Gestapa a organizátor holokaustu Heinrich Himmler příkaz transportovat všechny židovské vězně z koncentračních táborů na německém území do vyhlazovacích táborů na východě Evropy. Židovští vězňové tak byli z Dachau deportováni do Osvětimi.

Táborem prošel i Josef Čapek

Také Dachau však doznalo změn. Vedle krematoria, kde se pohřbívali mrtví, či popravení, byla vybudována i plynová komora po vzoru "specializovaných" vyhlazovacích táborů. Dachau se nevyhnuly ani pochody smrti a lékařské pokusy na lidech.

Táborem prošlo za 12 let jeho existence 188 tisíc lidí z více než 30 zemí Evropy. Z Československa to byli např. malíř a spisovatel Josef Čapek, průmyslník a mecenáš Jindřich Waldes, bývalí čeští kardinálové Štěpán Trochta a Josef Beran. Z transportu smrti směřujícího do Dachau uprchl spisovatel Arnošt Lustig.

29. dubna 1945 tábor osvobodily americké jednotky, které zde nalezly více než 30 tisíc zubožených vězňů, stejný počet se nacházel v přidružených táborech.

hrneczuhrinevsi ( 10. září 2013 16:47 )

ty jsi fašista?

venxa ( 21. března 2013 15:46 )

Soude podle mnozstvi komunisticke luzy ktera prezila protektorat a nasledne se mnozila jako krysy tak tech koncentraku bylo bohuzel mizive malo a Hitler byl naprosty bridil.

anka ( 21. března 2013 01:49 )

souhlas.....ale je rozdil, jestli lidi byli v techto taborech internovani anebo zamerne likvidovany....a pokud vim, s tim zacal hlavne stalin.....

babicovyjedy ( 21. března 2013 01:14 )

treti z prava kraci hofihofi

schmeisser ( 20. března 2013 23:40 )

Pokud si opravdu myslíte (přání je vždy otcem myšlenky), že ten jak píšete "nápad" vznikl v SSSR (ne, že bych nějak chtěl Beriju a spol. nějak obhajovat), pak jste vedle viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Koncentračn%C3%AD_tábor

Zobrazit celou diskusi