Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zemřel poslední z Hitlerových atentátníků z operace Valkýra: Dožil se 90 let

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, simao - 
12. března 2013
22:19

Bylo mu 21 let, sloužil v německé armádě, jenže na setkání s Hitlerem měl pod novou říšskou uniformou přinést výbušninu. A odpálit sebe i vůdce. Plány se však změnily a nevyšla ani následná operace Valkýra. Jeden z Hitlerových atentátníků, Ewald-Heinrich von Kleist, se přesto dožil požehnaných 90 let, během kterých prošel i koncentračním táborem.

Ewald-Heinrich von Kleist zemřel v pátek ve věku 90 let ve svém domě v Mnichově, informuje agentura DPA. Byl posledním z mužů, kteří se podíleli na neúspěšném atentátu na nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Sebevražedný útok odvolán

Hitlera měl Kleist nejprve zabít při sebevražedném útoku. Jako teprve jedenadvacetiletý voják byl vybrán, aby se stal hlavním aktérem operace, která předcházela legendární Valkýře. Vůdci měl totiž coby figurant předvést, jak vypadá nová říšská uniforma. Jenže pod ní měl mít výbušninu a v blízkosti Hitlera se odpálit.

Nedošlo k tomu, atentát byl odvolán. Kleist však měl k odboji proti Hitlerovi "vrozené geny". Vyrůstal totiž v protinacistické rodině. Přesto v roce 1940 vstoupil do německé armády. Když se však o tři roky později zotavoval ze zranění  z bojů na východní frontě, oslovil ho plukovník Claus von Stauffenberg. 

Byl součástí operace Valkýra

Když z prvotního plánu na zabití Hitlera sešlo, Stauffenberg vymyslel něco jiného. A opět v tom hrál ústřední roli Kleist. Šlo o operaci Valkýra, kdy spiklenci chtěli po atentátu na Hitlera přebrat moc v Berlíně.

Právě Kleist měl na schůzku s vůdcem ve Vlčím doupěti v Rastenburgu přinést kufřík naplněný výbušninou. Stauffenberg se však nakonec rozhodl tohoto úkolu ujmout sám a 20. července 1944 dopravil výbušninu na místo. Hitler však přežil.

A atentát skončil neúspěchem. Kleist byl v té době již v Berlíně, kde měl dohlížet na zatýkání činitelů loajálních Hitlerovi.

Když bylo spiknutí prozrazeno, skončil Kleist ve spárech gestapa a po výslechu putoval do koncentračního tábora. Měl vlastně štěstí, protože většina ostatních spiklenců skončila na popravišti. Včetně Stauffenberga. Po válce se Kleist uplatnil jako nakladatel a v roce 1962 také jako zakladatel významné mnichovské bezpečnostní konference.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slacker ( 13. března 2013 07:30 )

bonyaklid ( 13. března 2013 01:24 )

Díky Šmuciny, že jste hlavně vysvětlili, který z těch dvou na fotce je Hitler.

franckajagrova ( 12. března 2013 23:36 )

I o víc ! Třeba o 71,pokud by se dožil stovky !

franckajagrova ( 12. března 2013 23:35 )

Pokud Klaus do dvou let umře,může ho 27letý Vondrouš přežít třeba o 53 let !

lunatic ( 12. března 2013 22:26 )

Co k tomu jaksi,LOGICKY dodat ? Asi,že je obvyklé,že atentátník i přežívá svoji obět' - CO však obvyklé není,že o tolik let ... no,uvidíme,o kolik let přežije V.Klause ten "atentátník",p.Pavel Vondrouš?

Zobrazit celou diskusi