Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velkolepá party na pláži: Milion lidí přišlo kvůli papeži, kterého pozlobil vítr!

Autor: simao, ČTK - 
26. července 2013
08:28

Papež vyrazil na pláž. A rovnou na jednu z nejslavnějších. Na Copacabaně se totiž konala velkolepá křesťanská "party", kde František požehnal zhruba milionu věřících. Větru a dešti však neporučí, počasí papeže trochu pozlobilo. Dočkal se však velmi bouřlivého přivítání. Brazilci jihoamerického papeže zkrátka milují. Důkazy najdete v naší velké galerii pod článkem!

Nejdřív vyrazil do nebezpečné chudinské čtvrti Varginha v Rio de Janeiru, neblaze proslulého slumu, kde kvete prodej drog a kriminalita obecně. Hlídali ho však hlídali bodyguardi a ostřelovači. Ve čtvrtek večer místního času pak zamířil na Copacabanu konala obrovská akce, na kterou podle odhadů Vatikánu dorazilo kolem milionu lidí. 

Zatímco na slavnosti na český Velehrad papež osobně nedorazil, v Brazílii se rozhodl první jihoamerický papež zúčastnit Světových dnů mládeže.

Dočkal se opravdu bouřlivé přivítání. Otevřený vůz s papežem během čtyřkilometrové jízdy na pláž mnohokrát zastavil, aby František požehnal davu nebo políbil dítě.

Během cesty dokonce daroval svou pokrývku hlavy solideo člověku, který se dostal až k vozu a který katolické hlavě dal ručně ušitou čepičku pro duchovní. Podle AP se také napil svého oblíbeného nápoje maté, které mu kdosi z davu podal.

"Vždy jsem slyšel, že Cariocas (rodáci z Rio de Janeira) nemají rádi zimu a déšť. Ale jste zde. Výborně," řekl papež s odkazem na to, že na pláž dorazily davy lidí i přes nepříznivé počasí. V projevu poté vyzval, aby lidé nepodlehli "iluzi štěstí a opilosti" z peněz a moci a aby do svého středu "umístili Boha". Pro rodáka z Argentiny jde od březnového zvolení do čela katolické církve o první návrat na domovský kontinent. A o první zahraniční cestu vůbec.

svetedivse ( 26. července 2013 12:26 )

círve jsou založeny na společné víře v něco, co je pro lidstvo absolutně vlastní, takže tento "fenomém" nikdy nevymře maximálně se vymění postavy, vzory apod. Asi se vám to zdá absurdní, ale společnost ve které je většina, která hledá něco víc, má tendenci růstu. Opak vede k rozpadu. Jasnou ukázkou jen v jiné formě, jsou rádoby celebrity, oslavovaní sportovci apod., jenže ty moají tu nevýhodu, že jsou to lidé a někteří zklamou, za to ideál něčeho vyššího zklamat nemůže.

reggina ( 26. července 2013 08:44 )

Jo, pujcky Vatikanu, nevratne!

jozefe ( 26. července 2013 08:40 )

NABÍZEL PŮJČKY

Zobrazit celou diskusi