Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lekce dobroty: Papež František omyl nohy mladým delikventům

Papež omýval nohy mladistvím delikventům
Papež omýval nohy mladistvím delikventům  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, ljš - 
28. března 2013
20:24

Zatímco jeho předchůdci při  tradičním rituálu mytí nohou na Zelený čtvrtek omývali kněží, nový papež František prokázal obrovskou dobrosrdečnost a víru v možnost nápravy. Pro tradiční skutek si vybral skupinu mladých delikventů z nápravného zařízení.

Papež František odsloužil dnes mši v nápravném zařízení pro mladistvé na předměstí Říma. Během obřadu velmi neobvykle pojal tradiční rituál mytí nohou. Sklonil se před tuctem mladých vězňů, z nichž dvě byly dívky, což bylo podle agentury AFP ze strany papeže vůbec poprvé.

Tradice mytí nohou na Zelený čtvrtek odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před ukřižováním. Františkovi předchůdci v čele katolické církve však rituál prováděli v římské bazilice svatého Jana Lateránského a nohy myli kněžím, kteří reprezentovali jejich následníky.

František si však netradičně vybral mladé lidi na scestí. Během obřadu se je podle Radia Vatikán snažil přesvědčit o správnosti podobné pokory a obětí pro druhé. "Ježíš přišel sloužit, přišel, aby nám pomohl. Přemýšlejte o tom, jestli jsme opravdu ochotni sloužit druhým," řekl František.

Mezi téměř padesátkou mladých lidí ve věku 14 až 21 let internovaných v nápravném zařízení Casal del Marmo je řada Romů či imigrantů ze severní Afriky a ani tucet lidí vybraných k umývání nohou nebyli výhradně katolíci. Jedna ze dvou dívek, u nichž se František takto zastavil, byla muslimkou z Balkánu.

Zahrnutí žen do obřadu je považováno za významné s ohledem na to, že Vatikán zapovídá ženám získání kněžské funkce.

Papež prováděl tento rituál mezi lidmi z okraje společnosti každoročně už jako argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio, když navštěvoval věznice, domovy důchodců či hospice. Dnes tak opět potvrdil, že hodlá praktikovat větší sblížení církve s chudými a sociálně vyloučenými lidmi.

Helena Seda ( 30. března 2013 06:42 )

Ok, je to opravdu velka zmena. Zatim,se ale papez ani jednou nezminil o sexualnich zneuzivani a pedofylii. Toto tema je vubec to nejdulezitejsi. dokud se papez nepusti do reseni tohoto strasneho , do teto doby absolutne neresitelneho problemu, tak vsechny tyto skutky, ktere provadi jsou s velkym respektem totalni pokrytectvi. Ted jsou velikonoce, cas urciteho optimismu, prichazi nove jarni obdobi a bylo by velmi zasluzne, kdyby papez dal sexualne postizenym lidem a detem opravdovou nadeji, ze tyto ohavne skutky se nesmi dit, a hlavne velmi silne tresty . No, to ale v cirkvi moc kazatelu nezustane. No uvidime. Je ve sve sluzbe teprve 14 dni, tak snad se jeho svatost UKAZE.

reggina ( 29. března 2013 12:09 )

A i kdyby potom tu vodu vypil.....

itartas ( 29. března 2013 09:31 )

církev se svého punce nikdy nezbaví i kdyby udělali na světě cokoliv...pro mně je církev jedna samostatná kapitola, která nebude nikdy stát na straně lidí ačkoliv by se mohlo zdát, že jim o to vždy šlo....celá staletí nás přesvědčovali kým jsou a pro mně to tak navždy zůstane.

itartas ( 29. března 2013 09:24 )

itartas ( 29. března 2013 09:23 )

ty fakt děláš čest tomu svému nicku

Zobrazit celou diskusi