Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Unikátní setkání: Papež František navštívil svého předchůdce!

Autor: ČTK, lm - 
23. března 2013
17:47

Papež František se dnes v papežském letním sídle Castel Gandolfo setkal se svým předchůdcem Benediktem XVI. Je to jejich první setkání od Františkova zvolení a v novodobých dějinách církve naprosto ojedinělá událost!

V posledních několika staletích se totiž papež se svým předchůdcem nikdy setkat nemohl, neboť jeho předchůdce za tu dobu nikdy neodstoupil.

Františka dopravil na místo setkání vrtulník, k němuž ho Benedikt přišel přivítat. Společně se pomodlili v kapli a pak následovala třičtvrtěhodinová soukromá rozmluva v knihově sídla. Za přítomnosti tajemníků spolu pak poobědvali.

Podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho se Benedikt, který vypadal velmi křehce, na svůj věk těší dobrému zdraví. Při modlitbě v kapli prý chtěl Františkovi přenechat klekátko u oltáře, ale papež to odmítl.

"Jsme bratři, pomodlíme se společně," řekl a poklekli vedle sebe. Oba byli v bílých sutanách, František měl navíc v pase šerpu.

Celé setkání trvalo dvě a půl hodiny. Benedikt pak Františka doprovodil zpět k vrtulníku, který se vydal na dvanáctiminutový let zpět do Vatikánu. Lombardi řekl, že na schůzce panovala rodinná atmosféra.

Před sídlem se shromáždil dav příznivců s fotografiemi obou mužů. Vatikán ale předem upozorňoval, že lidé zřejmě nic neuvidí, protože setkání má být ryze soukromé.

František působí skromněji

Benedikt rezignoval 28. února, František byl zvolen 13. března. Bývalý papež se patrně v květnu přestěhuje do upraveného kláštera ve Vatikánu a bude bydlet nedaleko papeže nového.

František je podle agentury AFP na rozdíl od Benedikta spontánnější a stačil už minimalizovat veškerou pompu svého úřadu. Obléká a obouvá se co nejskromněji, hosty přijímá z křesla postaveného ve stejné úrovni jako křesla ostatních a začal zvát věřící na své ranní mše. Bývají mezi nimi i vatikánští zahradníci, kuchaři i hoteloví zaměstnanci.

František ve svých dosavadních projevech ale vždy zdůrazňoval, že možná změnil styl, ale hodlá zachovat doktrínu. Zůstává konzervativní v otázce homosexuálních sňatků, potratů i euthanasie.

fandamilan ( 24. března 2013 23:11 )

Setkání dvou ***ů.Ještě že zdechl Vojtyla.To by byla trojka pedofilů.

rudyptak48 ( 24. března 2013 10:08 )

Kobylo, nezáviď, také na tebe skočí pořádný hřebec, neboj!!!

reggina ( 24. března 2013 09:41 )

itartas ( 24. března 2013 09:36 )

kobylo já se na to vykašlu, mám záchvat

rudyptak48 ( 23. března 2013 21:02 )

Opravdu unikátní setkání, a tak to mělo být i v minulosti. Ovšem od roku 217 do roku 1449, bylo ve hře o papežský stolec 38 vzdoropapežů. "Hezký příklad jednoty v lásce a ve víře". Přes všechny nedostatky, církev trvá dodnes. Marx-Leninská teorie o komunizmu, vlastně převzala svou ideu od křesťanství. Jejich praxe byla také na hony vzdálena od idei, podobně jako u katolické církvi, ale vydrželo jí to pouhých 70 let. Církev je zde i přes všechny pády a přešlapy téměř 2000 let. A myslím, že bude i nadále, přestože ji v těchto diskuzích nemůžete přijít na jméno.

Zobrazit celou diskusi