Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak Honza ke štěstí přišel: Fischerova zázračná cesta od dluhů do vlády

Autor: Vera Renovica, mokk - 
10. července 2013
05:00

Když expremiér Jan Fischer (62) vypadl z prezidentské volby, voličům naznačil, že dá svůj hlas současné hlavě státu Miloši Zemanovi (68). A teď je z něj ministr fi nancí v Zemanem prosazené vládě. Náhoda, nebo snad protislužba?

Celkem 800 tisíc lidí volilo Fischera v prvním kole přímé volby, ze kterého vypadl. A pak udělal to, co nikdo nečekal: Nepřímo podpořil svého soupeře Miloše Zemana, kterého dříve tvrdě kritizoval! „Jde také o kandidáta, jehož názory jsou jasné, dlouhodobě známé a který se nebojí nést za působení ve vládě svou kůži na trh,“ napsal Fischer v lednovém prohlášení, čímž něco ze stovek tisíc hlasů mohl přihrát bývalému soupeři…

Zeman se brání

Zeman je teď hlavou státu a po skandálu na Úřadu vlády jmenoval novým premiérem Jiřího Rusnoka (52), který sestavil vládu »odborníků «. V ní zasedne právě Fischer. Zeman jakýkoliv vliv odmítá. „Prezident se jasně vyjádřil, že panu Rusnokovi do personálního obsazování postů ve vládě nebude mluvit. Výběr pana Fischera je tak věcí pana Rusnoka,“ řekla Blesku jeho mluvčí Hana Burianová.

Sám Fischer na telefonáty nereagoval. Není to poprvé Nejde však o první podezření, že Zeman pamatuje na laskavá slova během kampaně. Nápad, aby bývalá první dáma Livia Klausová (69) byla slovenskou velvyslankyní, je podle zlých jazyků odměnou za podporu, kterou s manželem Václavem (72) vyjádřili současné hlavě státu.

Fajn posty

Trafiky, tedy lukrativní posty pro vysloužilé politiky, jsou navíc tématem dne – za to, že je zařídil rebelům z ODS, kteří výměnou odešli ze Sněmovny, chce expremiéra Petra Nečase (48, ODS) dokonce stíhat policie.

Jak Honza ke štěstí přišel

21. ledna - Trpká prohra

Po prohraném prvním kole ve veřejném prohlášení Jan Fischer (62) nepřímo vyjadřuje podporu svému dřívějšímu soupeři Miloši Zemanovi (68).

22. ledna - Naštvaní příznivci

Lidé, kteří pomáhali Fischerovi v kampani, zuří, že »jejich « kandidát upřednostňuje Zemana. Někteří veřejně podporují Karla Schwarzenberga (75).

24. ledna - Zeman mu děkuje

Zeman v závěrečné televizní debatě děkuje Fischerovi za podporu. Jeho fotky pak používá i v tištěných inzerátech.

14. února Dluží 8 milionů

Média přicházejí s informací, že Fischer dluží až 8 milionů korun za neúspěšnou předvolební kampaň. „Dělám všechno pro to, abych našel peníze,“ tvrdí.

22. února - Čachry se sponzorem

S dluhy pomůže pražský podnikatel Tamir Winterstein (63) – novinářům to potvrdil samotný Fischer. Den poté Winterstein couvá.

1. března - Nový mecenáš

K části dluhu se nakonec hlásí podnikatel v energetice a spolumajitel energetické skupiny CE Group Ladislav Dráb (54).

8. května - Flesk u plynu

A řešení hádanky je nasnadě! Fischer totiž míří za novým flekem do Drábovy CE Group, pod kterou patří Česká plynárenská či České plynovody.

22. června - Schází 5,5 milionů

Zeman ohlašuje, že už vyrovnal všechny dluhy z kampaně a něco zbylo i na charitu. Fischerovi pořád schází 5,5 milionu korun.

8. července - Honza ministrem

Předseda vlády odborníků Jiří Rusnok (52) do čela ministerstva financí vybírá expremiéra Jana Fischera – ten dluží ještě kolem 5 milionů korun.

9. července - Účet, prosím!

Soukromí sponzoři za posledních šest dní poslali Fischerovi na účet 5,3 milionu korun, poslední korunky dorazily včera. Už může zaplatit dluh.

gogo ( 11. července 2013 08:55 )

5 milionů. To vás šokuje ? A rozkradené miliardy kam oko dohlédne vás nechávají klidným ??

gogo ( 11. července 2013 08:54 )

Proč anko ? A taková jste bývalá slušná...

kakamilek ( 10. července 2013 15:30 )

Týýý to asi nééé,tam by asi musel vládnou ňákou řečí.To by on asi nezvládnul.Já to podle toho oblíbeného "jelita", asi řezník-uzenář.

enriko ( 10. července 2013 14:51 )

krakonoš je gastarbeiter v Anglii. Kroutí tam údajně za pár Liber volantem a tady kalí vodu, rozumbrada.

enriko ( 10. července 2013 14:48 )

Ty chytráku, podívej se někdy na starý pořad BBC Jistě pane ministře a Jistě pane premiére. Konečně ti docvakne, že je to všude plus mínus stejné. Ale to tobě, který vidí jen volant a dál už nic, nedocvakne nikdy. Běž se připravit na oslavy, Kate bude brzy rodit a nekecej do něčeho, v čem nežiješ a vůbec nerozumíš.

Zobrazit celou diskusi