Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nepokoje v Egyptě! Tisíce lidí protestují proti prezidentu Mursímu

Autor: ČTK, mokk - 
30. června 2013
16:27

V Egyptě to od nedělního rána pěkně vře. Tisíce lidí vyrazily do ulic protestovat proti vládě prezidenta Muhammeda Mursího a v městech panují obavy, že se demonstrace neobejdou bez násilí.

V Egyptě v neděli začaly demonstrace proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu. Tisíce lidí požadují, aby odstoupil a aby se konaly nové prezidentské volby. Podle opozice Mursí nedokázal vyřešit ekonomické ani bezpečnostní problémy a přispívá k rozdělaní Egypta na příznivce a odpůrce islamistů, díky nimž se dostal k moci. Protesty jsou svolány k prvnímu výročí jeho jmenování do funkce. Konají se v Káhiře a mnoha dalších městech. Chtějí, aby prezident dostal šanci dokončit svůj mandát, který vyprší roku 2016. 

Mursí byl zvolen loni jako kandidát islamistického Muslimského bratrstva. Opoziční skupina Tamarrud (Vzpoura) prý už má 22 milionů podpisů pod petici na jeho odvolání.

Hanan Bakrová kvůli demonstraci přicestovala až z Dubaje, kde žije. "Zůstanu v ulicích tak dlouho, dokud nebude celý ten režim bratrstva svržen," řekla. Mnozí hovoří o druhé revoluci, opoziční politici mají dokonce připravené scénáře pro převzetí moci po případném Mursího odstoupení. 

Panují ale obavy z toho, že se protesty neobejdou bez násilí. Za minulý týden při demonstracích zemřelo osm lidí, z toho tři v pátek. Americký prezident Barack Obama vyzval k umírněnosti.


  

cityjail ( 30. června 2013 21:03 )

Kopou si hrob-blbouni.Až tam přestanou ze strachu jezdit turisti,pozabíjejí se mezi sebou.Jejich ekonomika neumí žít z ničeho jiného.Ale to jim evidentně nedochází a nepřekáží v tom,aby demonstrovali svůj fundamentalismus.Jen tak dál - vaši Faraoni se obracejí v hrobech....

andorea ( 30. června 2013 16:51 )

Zobrazit celou diskusi