Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na západě USA uhořelo 19 hasičů: I přes speciální ochranu! Proč?!

Autor: psch, ČTK - 
1. července 2013
08:01

Obrovská vedra, která sužují západ USA, mají na svědomí 19 lidských životů. Skupinu hasičů v Arizoně obklíčil vražedný požár a nepomohla jim ani speciální protipožární ochrana, v plamenech všichni zemřeli! Je to nejhorší tragédie tohoto charakteru za třicet let.

Mluvčí řekl, že skupinu speciálně vycvičených hasičů pro rychle se šířící požáry obklíčil oheň v neděli odpoledne. Hasiči použili speciální protipožární ochranu, to ale nepomohlo. "Celý speciální tým zahynul v ohni," řekl šéf hasičů v Prescottu Dan Fraijo.

Celá tragédie je o to dramatičtější, že se hasiči spoléhali na protipožární ochranu, která je měla ochránit. Ale neochránila, místo toho všichni uhořeli. Proč?

Hasiči byli vybaveni nejnovějším modelem speciálních vaků, které vypadají trochu jako spacák. Jeho rozložení zabere pár vteřin, stačí, když se jím hasič přikreje a měl by pod ním vydržet desítky minut při žáru až 300 stupňů Celsia.

„Při tom lesním požáru může teplota dosahovat až k 800 stupňům, záleží na počasí a větru. Ti hasiči nejsou hloupí, oni jsou to profesionálové a vědí, kam až můžou jít. Nejlogičtější vysvětlení celé tragédie je to, že je ten požár asi obklíčil a neměli kam utéct, přestože se zavřeli do vaků, tak je to prostě sežehlo,“ řekl Blesku profesionální hasič Václav Kratochvíl.

Podívejte se, jak ochrana funguje

Nasazeno 200 hasičů

Požár v okolí Prescottu nyní řádí na ploše více než 800 hektarů a bojuje proti němu kolem 200 hasičů. Úřady kvůli šíření ohně nařídily evakuaci lidí z 50 domů v několika obcích.

Nejhorší případ úmrtí hasičů v přírodním požáru byl dosud podle národní organizace protipožární ochrany požár roku 1994 ve státě Colorado. V něm zemřela kvůli náhlému vzplanutí ohně skupina 14 hasičů.

Jihozápad USA nyní sužuje vlna silných veder. Ve Phoenixu naměřili meteorologové v sobotu rekordně vysokou teplotu 48 stupňů Celsia.

cinderella1 ( 1. července 2013 15:58 )

Kdyz te to tak rozciluje a hlavne nezajima, tak co tady delas? Prejdi si na clanek "Tohle Kokta přehnal: Pi*a slavomanská! Napsal o své tchyni" a budes se ihned citit lepe.

dadaveve ( 1. července 2013 15:32 )

si ještě nedostala přes držku ? škoda

dadaveve ( 1. července 2013 15:31 )

Jo! Že těm sviním vše pořád procházííí a ty magoři napadají policajty, místo aby si na ty romáky počkali. Si myslim, že kdyby policajti mohli, tak je tam rádi pustí a možná se i přidaj.

jozefe ( 1. července 2013 12:51 )

AMERIA JE PRO MNE TETVOR.Piště raději o CIGANECH TO CO SE TU DEJE.

gogo ( 1. července 2013 10:57 )

Aby uhořelo 19 hasičů, to je dost kuriosní..

Zobrazit celou diskusi