Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Duchcovský strážník promluvil: Proč jsem napadeným manželům nepomohl

Autor: Jana Ulrichová, Jan Doležal - 
27. června 2013
05:45

Jako obrovskou křivdu vnímá vyhazov z práce Jiří L. (51), strážník z Duchcova. Podle nadřízených nepomohl manželům surově napadeným partou opilých Romů. Sám vinu necítí. Chce se soudit. Blesk s ním jako jediný hovořil.

Manžele napadla skupina Romů, když se v noci vraceli domů. Útočili na ně klackem, ženu srazili na zem a kopali do ní. Incident ve městě vyvolal vlnu nepokojů. „Byl jsem na služebně sám. Když jsem viděl, co se na ulici děje, začal jsem to natáčet na kameru. Bez toho by chyběl důkaz. Romů byla převaha a všichni tvrdili, že konflikt vyvolali manželé,“ řekl Jiří L.

Dodal, že pak zaslechl nějaké klepání, zřejmě vzadu na okno. Vstal a šel se podívat ven. „Došel jsem až na roh. Služebna plná zbraní zůstala mezitím otevřená. Viděl jsem, jak se další Romové sbíhají ze všech stran. Kdybych mezi ně vletěl, mohli mě odzbrojit a střílet. Sám jsem střílet nemohl, mezi vysokými budovami a v ulici plné lidí je to nebezpečné. Mohl bych se tak sám dopustit protiprávního jednání. Udělal jsem proto jiné opatření, přivolal jsem posily,“ vysvětlil.

Své propuštění, které okamžitě následovalo, vnímá po 20 letech služby jako ponížení a křivdu.

Video  Bitka s Romy  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Starostka: Nechránil napadené

Starostka Duchcova Jitka Bártová dala Jiřímu L. dva dny po incidentu výpověď za hrubé porušení pracovních povinností. „Jako službu konající strážník nevyužil všech dostupných zákonných prostředků a neprovedl zákrok, i když věděl, že je páchán trestný čin. Neučinil dostatečná opatření k ochraně života a zdraví napadených osob,“ uvedla.

Strážníkův advokát: Není povinen nasadit život

Lisého advokát Miloš Holas tvrdí, že výpověď, kterou dostal jeho klient, je protiprávní, a tudíž neplatná. Není prý řádně odůvodněná. „Městský strážník je pouhým zaměstnancem obce, proto jsou také pravomoci ve srovnání s příslušníkem Policie České republiky omezené. Strážník neskládá ani služební přísahu jako policista a není povinen nasadit život,“ argumentuje advokát.