Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Velvyslankyně Klausová má zelenou: Rusnok je pro její jmenování

Rusnok nemá problém se jmenováním Livie Klausové na post slovenské velvyslankyně
Rusnok nemá problém se jmenováním Livie Klausové na post slovenské velvyslankyně  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK, ljš - 
26. června 2013
09:55

Chce se jí odvděčit za podporu ve volební kampani, a tak prezident Zeman dělá vše proto, aby mohl Livii Klausovou dosadit na post velvyslankyně na Slovensku. Dosud mu v tom bránil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, toho však prezident dostal ze hry, když na post premiéra dosadil "svého člověka" Jiřího Rusnoka. Bývalá první dáma tak má dveře na Slovensko otevřené.

Premiér Jiří Rusnok nemá námitky proti obsazení velvyslaneckých postů v Bratislavě a Moskvě podle návrhů prezidenta Miloše Zemana. Řekl to v rozhovoru pro stanici ČRo1 - Radiožurnál. Zeman na místo velvyslankyně v Bratislavě prosazuje Livii Klausovou a jako velvyslance v Moskvě europoslance za KSČM Vladimíra Remka. Rusnok také uvedl, že dnes má naplánována setkání s adepty na ministry své vlády, sejde se například s kandidátem na funkci ministra zahraničí Janem Kohoutem.

"Já s těmito návrhy problém nemám, já myslím, že jsou to naopak návrhy pozitivní, které mohou České republice v obou těchto zemích pomoci," řekl Rusnok. Kvůli Klausové a Remkovi se Zeman dostal do konfliktu s dosavadním šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem, který tyto kandidáty odmítal. Výměna velvyslanců se proto zastavila, což práci ministerstva zahraničí značně komplikuje.

Nový ministr

K budoucím ministrům své vlády Rusnok uvedl, že dnes se setká s Janem Kohoutem, kterého by rád viděl na postu ministra zahraničí. "Já mu tu nabídku rozhodně učiním," potvrdil nový premiér. Dodal, že se setká i s dalšími adepty, jména však neuvedl. Už v úterý oznámil, že novým ministrem vnitra by měl být Martin Pecina, který tento post zastával ve vládě Jana Fischera. Pecina to potvrdil

Rusnok se vyjádřil také k výrokům, že nová vláda bude vládou "přátel prezidenta Zemana". Prohlásil, že mu toto označení nevadí. "Víte, je lepší, když vládnou přátelé a lidé, kteří jsou schopni se i lidsky domlouvat, než když vládnou lidé, kteří mají mezi sebou velmi podivné vztahy a nechávají se sledovat a špehovat," řekl.

poletucha ( 26. června 2013 17:45 )

PAN prezident dostal svym slibum!!! Ne vam, hlupousci, ale svym kamaradum!!!!! No slapli jsme do hov//a

poletucha ( 26. června 2013 17:27 )

...agentura ITARTAS opet nezklamala! Dekujeme! 

lord.hoven ( 26. června 2013 17:22 )

Politický dárek Klausům, nic víc

lord.hoven ( 26. června 2013 17:17 )

Paní/pane, opravdu Vám závidím Vaši naivitu, že pan prezident momentálně jedná ku prospěchu našeho státu tím, že sice naoko správně nepodpoří další politický paskvil, ale následně si vydobude největší pravomoc ve státě tím, že vládou pověří své kamarády a politické, to zdůrazňuji, politické přívržence. Otevřít oči prosím.

lord.hoven ( 26. června 2013 17:09 )

Pan prezident se bohužel obklopuje lidmi, kteří rovní a věrní rozhodně nejsou (tím hlavně myslím momentálně kandidáty na provizorní "odbornickou vládu"). Je to služba rodině Klausů za jejich nemalou prezidentskou podporu, nic více, nic méně a obávám se čím dál více, že se to panu prezidentovi pořádně vymkne z rukou...

Zobrazit celou diskusi