Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lihovar na pražském Smíchově se zřítil: V troskách hasiči nikoho nenašli

Autor: psch, ČTK - 
26. června 2013
13:26

Lihovar na pražském Smíchově, podle kterého je pojmenovaná dokonce i stanice MHD, se dnes ráno zřítil. Hasiči trosky prohledali a mrtvé naštěstí nenašli. I přes tuny rozbouraných zdí je škoda nulová.

Budova nebyla 20 let používána a byla určena k demolici, škoda tak byla podle mluvčí nulová. Některé části lihovaru jsou památkově chráněné, ty ale pravděpodobně zůstaly zachovány.

„Informace o události policisté dostali před 06:00. Zřícená budova byla v uzavřeném, oploceném areálu. Policisté na místě ale dál zůstávají a areál starého lihovaru hlídají, aby se tam nikdo nedostal,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Nejstarší stavby v lihovaru pocházejí z roku 1836, roku 1880 v nich byla zřízena továrna na líh a potaš. V roce 1907 byl lihovar přestavěn, z té doby pochází dnešní podoba ústředního objektu areálu - rafinérie lihu. V roce 1957 byla část tehdy již nefunkční potašovny přestavěna na octárnu.

Výroba lihu a octa skončila v roce 2000, od té doby je lihovar bez využití. Budova varny a komín jsou památkově chráněny. Areál měl být přestavěn pro nové účely, zatím ale léta chátrá. Vlastníkem budovy by měla podle veřejně dostupných zdrojů být firma Zlatý lihovar, jejímž jediným akcionářem je firma Goldfin Investments ltd. se sídlem na Panenských ostrovech.

zlymikes ( 26. června 2013 14:42 )

Policisté na místě ale dál zůstávají a areál starého lihovaru hlídají - inu pomáhat a chránit vždy a všude.A když není v Praze do čeho píchnout,je takovéhle hlídání ničeho dobrým zářezem na pažbě služební zbraně

Zobrazit celou diskusi