Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeští manželé pašovali papoušky nakažené ptačí chřipkou: Chytli je v Rakousku

Češi pašovali asi 60 papoušků a rajek, jeden z nich byl nakažený ptačí chřipkou
Češi pašovali asi 60 papoušků a rajek, jeden z nich byl nakažený ptačí chřipkou  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš, ČTK - 
11. června 2013
16:22

Nadšení chovatelé, nebo pašeráci, kteří se chtěli obohatit? Rakouská policie zadržela český manželský pár, který z Asie pašoval desítky vzácných ptáků. Ohrozili přitom zdraví a životy lidí, protože jedno ze zvířat bylo nakažené ptačí chřipkou.

V Rakousku ve čtvrtek zadrželi český manželský pár, který pašoval z Asie do Česka kolem 60 papoušků a rajek. U jednoho z ptáků, kteří při přepravě pošli, veterinární kontrola zjistila virus ptačí chřipky kmene H5N1, jenž je přenositelný na člověka. Informovala o tom dnes agentura APA, podle níž jsou oba Češi vyšetřováni na svobodě.

Pašování zvířat odhalili úředníci na vídeňském letišti Schwechat při běžné kontrole zavazadel s pomocí dvou cvičených psů. Ptáci byli naskládáni v rourách uložených ve dvou cestovních taškách. Všechny objevené opeřence, z nichž 39 pošlo, celní úředníci ihned předali Agentuře pro ochranu zdraví a bezpečnost potravin (AGES). Pracovníci agentury při testech zjistili, že jeden mrtvý pták je infikován virem ptačí chřipky H5N1.

Ptáky museli usmrtit

Rakouské ministerstvo zdravotnictví na svých internetových stránkách uvedlo, že podle veterinárních a lékařských expertů je hrozící nebezpečí vážné. Nepředpokládá se však, že se nakazilo všech šest desítek ptáků, protože v některých vzorcích nebyl zjištěn žádný virus. Nicméně vzhledem k vážnosti situace veterináři usmrtili také všechny papoušky a rajky, kteří cestu přežili, a předali je k testům.

Na nebezpečí infekce byla okamžitě upozorněna všechna místa, kde se ptáci nacházeli. Všichni lidé, kteří přišli s kontrabandem do styku, dostali preventivně účinné léky.

 

anka ( 11. června 2013 18:56 )

tak to je mi moc lito....hezky si to tam uzij..

floridskeslunicko ( 11. června 2013 18:20 )

A kdo by ji neznal, vzdyt ji neustale na Blesku pretrasate. Ale tady se o ni bohuzel nikdo nic nedozvi, je to pravdepodobne uplne obycejna zenska, ktera nijak nicim z davu nevycniva. A proc se ptas? Mela bych ji ja znat snad osobne?

cinderella1 ( 11. června 2013 18:15 )

Ale neboj, my tady jsme dva, ale jen jeden z nas ovlada cestinu, takze mu musim prekladat vsechno, cemu se tady smeju! Ale za hodinku vyrazime zaparit s kamarady, tak nemej obavy, ze budu mlcet, vzdyt jsem nebyla v CR uz dlouhe 4 roky a musim obejit vsechny cleny rodiny a taky kamarady. Mozna sis me predstavovala jako nejakou obrylenou, sectelou starou pannu, ktera sedi vecne nad knihou, ale takova ja bohuzel nejsu! Ja se moc rada bavim!

floridskeslunicko ( 11. června 2013 18:05 )

Ono je furt lepsi byt na Floride, kde je sice hodne duchodcu, ale zrovna tak i mladych lidi, nez byt obklopen v Cesku temi, o kterych se u vas stale debatuje a ktere mate tak radi!

cinderella1 ( 11. června 2013 17:53 )

Uz 2 dny klepu kosu na Morave, je tady zima jako v blazinci, tak dneska sedim doma a ctu ...je to snad spatne?

Zobrazit celou diskusi