Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poškodili Zeman a Schwarzenberg Česko? Tragédie se nekoná, hájí se kníže

Miloš Zeman prý Karla Schwarzenberga za jeho výrok o Ázerbájdžánu spesul
Miloš Zeman prý Karla Schwarzenberga za jeho výrok o Ázerbájdžánu spesul  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
10. června 2013
21:28

Rozruch kolem ministra zahraničí Schwarzenberga nebere konce. Svým nešťastným vyjádřením o "solidní rodinné diktatuře" v Ázerbájdžánu řadu lidí rozlítil. Podle průzkumu SANEP se polovina národa domnívá, že kníže poškodil Česko. Schwarzenberg však neztrácí hlavu. Podle něj se o tragédii nejedná. A čisté svědomí nemá ani jeho kritik Zeman.

Ministr zahraničí Shcwarzenberg (TOP 09) označil ázerbájdžánskou vládu autoritářského prezidenta Ilhama Alijeva za "solidní rodinnou diktaturu" a vyvolal tím bouři. Rozlítil nejen ázerbájdžánské politiky, ale i některé české politické představitele a také podnikatele, kteří s asijskou zemí obchodují a bojí se o své peníze.

Kníže: Zeman mě sepsul

Do sporu se již vložil i prezident Miloš Zeman. Ministrova slova odsoudil. "Aniž by se mě zeptal, jak to bylo a co se stalo, tak už mě sepsul. Setkal jsem se s ázerbájdžánským ministrem zahraničí a celé mu to vysvětlil, žádné velké tragédie se nekonají," hájí se Schwarzenberg. Za jeho kritikou ze strany Zemana prý stojí především "jisté protivenství ze strany prezidenta republiky vůči ministerstvu zahraničí".

Podle Zemana přitom kníže svými "neuváženými výroky" uškodil především českým firmám. Mluvčí ázerbájdžánského ministerstva Elman Abdullajev totiž prohlásil, že podobné výroky mohou poškodit vztahy obou zemí v politické, hospodářské i humanitární oblasti.

Poškodil kníže Česko?

Část respondentů aktuálního průzkumu agentury SANEP, jehož výsledky zveřejnil server Parlemtnilisty.cz, je se Zemanem za jedno. Kníže Česku uškodil. Myslí si to celkem 46,5% lidí, proti bylo 32,3% a 21,2% nevědělo. Celkem 34,1% lidí vyzvalo knížete k rezignaci na post ministra, 23,1% pak k omluvě.

A poškodil Zeman Česko výroky o Indonésii?

Zajímavé na celé mezinárodní roztržce je však i to, že ani Schwarzenbergův oponent Zeman nemá svědomí čisté. Na konferenci NATO v Praze v červnu 2011 totiž poznamenal: "NATO se definuje jako obranná aliance, aniž si položilo otázku, proti komu se chce bránit. Pojmenováním nepřítele to přece začíná. Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žijí v ní na dvě miliardy lidí a financovaná je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog," připomíná Zemanovo vyjádření server lidovky.cz.

Jenže časy se změnily a ze Zemana je prezident, který otočil o 180 stupňů. A vyzývá k investicím v zemích jako je Vietnam, Mexiko, nebo právě Indonésie. "I to jsou poměrně dynamické ekonomiky a naši exportéři by měli mít zájem do nich pronikat," tvrdil před několika dny Zeman.

"Prezident odsoudil některé neuvážené výroky, které brání českým firmám v uzavírání dalších kontraktů a vedou k pozastavení či odložení kontraktů dosavadních," sdělila ke Schwarzenbergově kauze mluvčí Hradu Hana Burianová. Že by tedy Zeman potažmo odsoudil i sám sebe za nešťastný výrok o Indonésii a dalších zemích?

lennne ( 28. června 2013 18:28 )

Lex Schwarzenberg jeste neni plne zrealizovan o ostatnich co by si radi narokovali majetek ani nemluvim....staci 1 vlastovka a jsme v loji.

itartas ( 12. června 2013 15:46 )

Je až tristní, že právě k takovému článku je tak chabá diskuse. Na téma Zeman se bude plivat od hlavy až k patě a do nekonečna, ale jakmile se mají lidé vyjádřit k Schwarzenbergovi....tak lid mlčí. Nemám slov. Se bojíte nebo co?

itartas ( 12. června 2013 15:43 )

ááááááááá ? Nic se nekoná, čeká na restituce z EU...protože ještě nepobral majetky z větve ze které pochází. Kam by spěchal.

itartas ( 12. června 2013 15:41 )

andreslawicky:víš co vůbec říkáš ty hňupe? Víš co je to lůza vůbec? Kdyby ne, tak lůza je chátra, sebranka, deklasované živly. Ty chceš říct, že polovina národa co ho volila jsou chátra? Ty parchante, zkus to někomu říct v hospodě do očí, tak ti kríglem urazí tvou sprostou hlavu.

japos22 ( 11. června 2013 13:59 )

Celkem 34,1% lidí vyzvalo knížete k rezignaci na post ministra, 23,1% pak k omluvě. - trochu moc velbloudů

Zobrazit celou diskusi