Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Knížete nepozvali ke vztyčení vlajky EU: Zemanova libovůle, zlobí se

Autor: simao, ČTK - 
3. dubna 2013
14:10

Zeman se šéfem Evropské komise Barrosem dnes na Hradě vztyčili vlajku EU. Ministra zahraničí Schwarzenberga však nikdo nepozval. V civilizované zemi by se to tak dělo, ale u nás ne, postěžoval si kníže a označil to za akt Zemanovy libovůle.

Schwarzenberg označil dnešní podpis prezidenta republiky pod dodatkem lisabonské smlouvy za bohulibý krok. Zeman se podepsal pod euroval, který zajišťuje pomoc ze společného fondu EU pro země eurozóny, jenž se dostanou do finančních potíží.

Podle knížete jde o signál, že česká strana pomalu akceptuje, že je členem EU. Doufá, že Zemanův podpis eurovalu trochu vylepší obraz Česka v Unii, který je notně pošramocený působením Václava Klause na Hradě.

Knížete nepozvali: Prý kvůli Zemanově libovůli

Zároveň si však Schwarzenberg postěžoval - ke vztyčení vlajky EU nad Hradem ho nepozvali! "Jsou civilizované evropské země, kde příslušný resortní ministr při obdobných příležitostech samozřejmě vystupuje po boku hlavy státu, a jsou státy, kde převažuje libovůle," postěžoval si kníže pro lidovky.cz.

Zemanův dnešní krok však přivítali i někteří další politici. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že to zlepší vyjednávací pozici Česka v EU, ale považuje za škodu, že podpis eurovalu nepřišel ještě předtím, než se začalo rozhodovat o rozdělování prostředků z rozpočtu EU po roce 2014.

Pouze poslanec Boris Šťastný (ODS) označil v duchu Klausovy rétoriky euroval za zločinný dokument. "V podstatě je to to samé, jako kdybychom podepsali celý štos bianco směnek a dali je k dispozici někam do Bruselu," vysvětlil s tím, že po vstupu do eurozóny se i Česko bude podílet na společném fondu pro krizí zmítané země.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je Zemanův krok důsledkem objektivní integrace. "Já mám spíš obavu z toho kroku, než že bych ho vítal, protože česká vláda činí všechno pro to, aby česká ekonomika ještě více poklesla," řekl ČTK.

Exprezident Klaus euroval považuje za "zrůdnou a absurdní věc", jak se nechal v minulosti slyšet, když dodatek Lisabonské smlouvy odmítal podepsat.

bogantp ( 7. dubna 2013 14:57 )

Naprosto s Vámi souhlasím!!!!

itartas ( 5. dubna 2013 20:37 )

krupan10 ( 5. dubna 2013 13:19 )

máte zcela pravdu, to ale havloidi nechápou

krupan10 ( 5. dubna 2013 12:59 )

havloid mrmat je tak chytrý a oduševnělý

krupan10 ( 5. dubna 2013 12:56 )

hlavně, že ty krá.vo z Afriky jseš tak na úrovni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa