Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman o své pasivitě při povodních: Nechtěl jsem rušit ty, co bojují se záplavami

Prezident Miloš Zeman byl zmonitorovat povodňovou situaci
Prezident Miloš Zeman byl zmonitorovat povodňovou situaci  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
7. června 2013
16:48

Prezident Zeman se dnes odpoledne vyrazil podívat na povodněmi zaplavené Lahovičky. Proč doteď nikam nejel, zdůvodnil tím, že nechtěl rušit ty, které s povodněmi opravdu bojují. Zároveň si neodpustil rýpnout do premiéra Nečase a naznačil, že právě on mohl za to, že hradní stráž čekala na své nasazení zbytečně dlouho.

"Naprosto jsem odmítal rušit ty, kteří jsou v boji s povodněmi, svojí účastí. Na druhé straně nyní, když voda klesla a nastávají úpravy a odstraňování škod, pokládám za svou povinnost zúčastnit se těchto akcí," pronesl dnes Zeman na brífinku poté, co na Hradě přijal členy Svazu měst a obcí.

vysvětloval tak, proč se až dodnes nevydal na obhlídku zasažených území. Namísto sebe vyslal na pomoc hradní stráž, jenže tenhle postup prý narazil na úřední překážky.

Zeman: Za průtahy s nasazením hradní stráže může Nečas

"Dnes jsem odeslal dopis panu premiérovi, kde mu na základě právního rozboru vysvětluji, že moje rozhodnutí o vyslání Hradní stráže bylo pravomocné a nevyžadovalo kontrasignaci premiéra," řekl Zeman novinářům. "Lituji toho, že kvůli tomu došlo k několikadennímu zpoždění v nasazení celkem 180 mužů Hradní stráže," dodal.

Jinými slovy však nepřímo obvinil Nečase, že za průtahy s nasazením hradní stráže může právě Nečas. "Starosti pana prezidenta bych v tuto chvíli opravdu chtěl mít," reagoval na informaci o odeslání dopisu ministerský předseda Nečas po zasedání krizové povodňové komise.

tarka ( 11. června 2013 16:03 )

to je naprostý duševní chudák

pepazdp ( 8. června 2013 18:07 )

Nepřekvapuje mě, že tě nepřekvapuje něco, co není pravda To je u dementů normální

krupan10 ( 8. června 2013 14:11 )

já mám taky čistý svědomí, toho zmetka s tím čírem jsem taky nevolil

japos22 ( 8. června 2013 12:41 )

O tom přece píše, že dikuse na toto téma tady nebude

japos22 ( 8. června 2013 12:37 )

Zobrazit celou diskusi