Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V New Yorku se srazily dva vlaky: Šedesát lidí se zranilo!

Autor: ČTK, lm - 
18. května 2013
08:35

Při srážce dvou vlaků rušné příměstské linky severně od New Yorku se v pátek večer zranilo 60 lidí, z toho pět zranění je vážných a jedno velmi vážné. Žádné úmrtí zatím hlášeno není. Příčina nehody u Fairfieldu v Connecticutu, asi 80 kilometrů od centra New Yorku, se stále vyšetřuje.

Nehoda nastala krátce po 18. hodině místního času (po půlnoci SELČ). V té době vlak jedné z linek servisu Metro-North Railroad jedoucí z New Yorku do New Havenu u Fairfieldu vykolejil a narazil do vlaku jedoucího opačným směrem na vedlejší koleji. Po srážce vykolejily rovněž některé vagony druhého vlaku, uvedl mluvčí přepravce Aaron Donovan. V obou vlacích bylo podle místních úřadů celkem zhruba 250 lidí a všichni, kdo to potřebovali, byli přepraveni do blízkých nemocnic.

"Nejvíce nám teď záleží na zraněných a na tom, abychom systém znovu otevřeli," řekl guvernér státu Connecticut Daniel Malloy z dějiště nehody asi tři hodiny po srážce. Dodal, že není důvod považovat událost za něco jiného než nehodu. Podle něj jsou vlakové soupravy a koleje rozsáhle poškozeny a obnova normálního provozu na lince by mohla trvat až do pondělka.

Přičina nehody se vyšetřuje

Metro-North Railroad označila událost za "významné vykolejení". "V této fázi nevíme, zda to byla mechanická závada, nehoda, nebo něco záměrného," řekl listu Connecticut Post mluvčí fairfieldské policie James Perez.

Linky Metro-North Railroad jsou jedním ze dvou nejrušnějších servisů osobní železniční přepravy v USA. Spojují New York s jeho severními předměstími ve státech New York a Connecticut.

Provozovatel dálkové železniční dopravy Amtrak přerušil po nehodě provoz na své lince mezi New Yorkem a Bostonem na neurčito. Guvernér uvedl, že nehoda bude mít "značný dopad na severovýchodní koridor".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi