Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ukradla uklízečka (22) vlak a nabourala s ním, nebo to byla nešťastná náhoda?

Havárie na železnici ve Švédsku: Vlak skončil v rodinném domu
Havárie na železnici ve Švédsku: Vlak skončil v rodinném domu  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
18. ledna 2013
22:37

VIDEO | Nehoda není náhoda, říká se. Jenže švédská policie v případu dvaadvacetileté uklízečky, která s vlakem hrůzostrašně nabourala do rodinného domu, kde spalo pět lidí, nevylučuje právě ani náhodu. A pracuje s verzí, že uklízečka vlak neukradla, ale ocitila se na jeho palubě v nesprávný čas.

Kuriózní nehoda se stala nedaleko Stockholmu - vlak zde naboural do rodinného domu v momentě, kdy zde spalo pět lidí. Zranění však utrpěla jen uklízečka, která byla obviněna z krádeže vlaku. I když měla švédská média brzy jasno, policejní vyšetřování zlodějinu nepotvrdilo.

Zatímco dívka leží stále v nemocnici a její stav nadále vážný, vyšetřovatelé pracují i s variantou, že za nehodu mohla nešťastná náhoda. A společnost SL, zajišťující dopravu v okolí švédské metropole, se spolu s dopravní firmou Arriva, které vlak patřil, pro jistotu omluvily, že uklízečku za zlodějku označily předčasně.

Uklízečka za to nemohla?

Uklízečka nemohla ještě vypovídat na policii, a tak nad případem panují nejasnoti. "Mohla to být nehoda," prohlásil mluvčí Arrivy Tomas Hedenius. Zda ukradla vlak, není jasné. "Stále to s jistotou nevíme, prošetřujeme to a čekáme na závěr policejního vyšetřování," vysvětlil Hedenius.

Fakta jsou následující: čtyřvozová souprava s uklízečkou v úterý časně ráno vyjela z depa a po zhruba dvoukilometrové jízdě vykolejila v konečné stanici Saltsjöbaden a narazila do nedalekého domu.

Policejní vyšetřování potvrdilo, že řízení vlaku bylo odemčené - a souprava patrně byla odbrzděna. Firma Arriva také patrně pochybila v bezpečnostních protokolech.

Vlak v domě se stal atrakcí: Dojel až do kuchyně

Podle deníku Aftonbladet policie pracuje s verzí, podle které uklízečka při sklápění sedadla strojvedoucího omylem vlak rozjela, policejní mluvčí Lars Byström to však odmítl potvrdit a místo toho dodal, že žena je stále podezřelá z krádeže.

Vlak, jehož čelní vagon z poloviny uvízl v domě, se mezitím stal v městečku atrakcí. Na místo se již vydala řada obyvatel metropole, aby sami na vlastní oči nehodu viděli. Technici prozatím do čtvrtečního večera vyprostili dva vagony a zbývající dva stabilizovali. S odstraněním vagonu, který pronikl až do kuchyně, však bude třeba vyčkat na statické posudky a odhaduje se, že vrak bude zcela odklizen v polovině následujícího týdne.

Snímek z místa švédské nehody: Uklízečka se s tímto vlakem vydala na dobrodružnou cestu. Dobrovolně, nebo ne? Snímek z místa švédské nehody: Uklízečka se s tímto vlakem vydala na dobrodružnou cestu. Dobrovolně, nebo ne? | Reuters

peterwilliams ( 19. ledna 2013 12:46 )

vilaamalka ( 19. ledna 2013 11:17 )

Ukradla ho a chtěla ho prodat ČD

zadnice ( 19. ledna 2013 10:29 )

Naprosto jasná vina. Když strojvedoucí opustí stanoviště, tak musí zajistit, aby se k ovládání lokomotivy nedostala nepovolaná osoba!

kterej ( 19. ledna 2013 09:26 )

vlak se doma vždycky hodí

peterwilliams ( 19. ledna 2013 04:50 )

 v Čechách tomu věřím,že by ho ukradla černá socka a rozřezala do šrotu!

Zobrazit celou diskusi