Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Belgii havaroval vlak s nebezpečnými chemikáliemi: Zemřeli dva lidé a 14 utrpělo zranění

Při průjezdu vlakové soupravy místem, kde se prováděly práce na železniční trati, vykolejilo kolem druhé hodiny ranní šest ze 13 cisternových vagonů. (Ilustrační foto)
Při průjezdu vlakové soupravy místem, kde se prováděly práce na železniční trati, vykolejilo kolem druhé hodiny ranní šest ze 13 cisternových vagonů. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
4. května 2013
16:53

Při nehodě nákladního vlaku s jedovatými chemikáliemi u belgického Gentu zemřeli podle agentury AFP dva lidé a 14 utrpělo zranění. Kvůli jedovatým látkám nechaly úřady vyklidit okolí.

Při průjezdu vlakové soupravy místem, kde se prováděly práce na železniční trati, vykolejilo kolem druhé hodiny ranní šest ze 13 cisternových vagonů. Z toho dva se převrátily. Tři cisterny s nebezpečnou látkou akrylonitril zachvátil požár, upřesnila společnost. Příčinou nehody mezi obcemi Schellebelle a Wetteren byla podle ní asi vysoká rychlost. Podle posledních informací zemřeli dva lidé a 14 utrpělo zranění.

Úřady nechaly vyklidit oblast do okruhu půl kilometru. Hasiči se rozhodli ponechat cisterny vyhořet, protože použití vody by mohlo vyvolat toxické páry. Vlak přijel z Nizozemska.

Akrylonitril je podle odborníků nebezpečný v případě kontaktu s pokožkou či zasažení očí. Přílišné vystavení této látce může způsobit smrt. Podle odborníků také má potenciální chronické účinky na zdraví, například rakovinotvorné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi