Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bostonský útok: Právo nevypovídat? To dopadený útočník mít asi nebude

Autor: ČTK - 
21. dubna 2013
11:20

Elitní tým amerických vyšetřovatelů se připravuje na výslech předpokládaného bostonského atentátníka Džochara Carnajeva, který po páteční přestřelce leží v bostonské nemocnici a kvůli zranění hrdla zatím nemůže vypovídat. Podle listu Newsday se kauza mezitím stala předmětem právních sporů, zda závažnost případu opravňuje vyšetřovatele k použití mimořádných postupů.

Centrem sporu je takzvané "Miranda warning", tedy povinné policejní upozornění vyšetřovaného na jeho ústavní práva. Název je odvozen od precedentní kauzy Miranda versus stát Arizona z roku 1966. Pravidlo vyšetřovatelům ukládá, aby zadrženého před výslechem upozornili na jeho právo nevypovídat a využít služeb advokáta. Pokud to policie neudělá, nemůže být výpověď vyslýchaného použita v procesu.

Oprávněný veřejný zájem daný naléhavosti případu ale dává policistům právo na výjimku, a právě ta je nyní v kauze Džochara Carnajeva předmětem právních debat. Carmen Ortizová, státní zástupkyně USA pro stát Massachusetts, chce výjimky využít, aby bez zbytečných odkladů získala informace o případných Carnajevových komplicích či inspirátorech bostonského útoku. Její stanovisko podporují vlivní senátoři Lindsey Graham a John McCain.

Řada respektovaných právních expertů ale s takovým postupem nesouhlasí. Bezprostřední nebezpečí dalšího útoku podle nich nehrozí, a Džochar Carnajev je navíc americkým občanem, což uplatnění mimořádných výslechových metod zpochybňuje. Proti plánům Ortizové se stavějí i americké organizace hájící lidská práva.

Otazníky vyvolává i způsob, jakým bude Carnajev obviněn. S předvoláním před federální soud na jihu Bostonu mohou prokurátoři počkat, než se podezřelý ze zranění zotaví. Mohou ale i požádat federálního soudce, aby se do nemocnice dostavil a Carnajeva obvinil tam. Po obvinění dostane Carnajev advokáta ex offo.

Nejzávažnější obvinění, kterému může Carnajev čelit, je užití zbraně hromadného ničení k zabití lidí. Pokud by byl shledán vinným, hrozil by mu trest smrti. Protože jde o federální zločin, byla by taková hrozba reálná. Zatímco federální zákon uložení trestu smrti umožňuje, massachusettský trestní kodex absolutní trest nepřipouští.

diskuseblesk ( 26. dubna 2013 22:30 )

USA + Rusko --> MAFIA !!! atentát byl schválně vykonstuovaný,aby USA s Ruskem měli záminku se zase montovat do Čečenska! kukněte tady na ten link,hovoří za vše: http://imgur.com/a/Nx8EU

manicka919 ( 23. dubna 2013 09:08 )

zaslouží si taková sv.ne vubec pravo na obhajobu? chtela bych videt tym pravnickych expertu, kdyby v tech obetech tohoto zlocinu meli sve pribuzne.. tak on do toho jde s umyslem usmrtit co nejvic nevinnych lidi, kteri s jeho demagogii nemaji nic spolecneho, a tady se najde jeste nekdo, kdo bude mit zajem na tom, aby nevypovidal??

pgga ( 23. dubna 2013 04:28 )

Souhlas... Ale...doufam...ze to konci...

pgga ( 23. dubna 2013 04:27 )

To je zver..co? jihad Absolutni...hnus...

12356 ( 22. dubna 2013 01:23 )

Tak se priprav, mas se na co tesit: http://***youtube.com/watch?v=lhVtMwCBbOw

Zobrazit celou diskusi