Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodiče bostonských atentátníků: Jsou nevinní! Ušila to na ně FBI!

Autor: ČTK, lm, INT - 
20. dubna 2013
15:53

Krátce před dopadením druhého z bratrů podezřelých z bombového útoku na bostonský maraton, promluvila v televizi matka Džochara (19) a Tamerlana (26). Podle ní jsou bratři nevinní a ušila to na ně tajná služba!

"Že by něco takového udělali je absolutně nemožné. Jsem si opravdu jistá, že to na ně ušili," řekla Zubejdat (45), matka obou podezřelých v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN. Už dříve přitom obhajoval nevinnu svých synů i Anzor Carnajev. „Nikdy by to neudělali. Nikdy, nikdy, nikdy!“ tvrdí.

"Můj mladší syn vyrůstal v Americe od osmi let. A můj starší syn byl řádně vychován v naší rodině. Nikdy jsme se nebavili o terorismu. Můj syn Tamerlan se začal před pěti lety velmi zajímat o náboženství. Ale nikdy se nezmínil, že by přijal džihád. FBI ho kvůli tomu kontrolovala asi tři až pět let. Věděli, co můj syn dělá. Sledovali jeho činnost na internetu. Jak se to tedy mohlo stát? Hlídali každý jeho krok a teď tvrdí, že šlo o teroristický útok," řekla matka pro stanici CNN.

Vyšetřovatelé mají podezření, že právě Tamerlan incident vedl. Minulý rok byl prý starší bratr v Rusku a podle FBI možná prodělal islamistický výcvik. Je také možné, že až Tamerlan bratra přesvědčil k teroristickému činu.

Oba bratři už byli zneškodněni

Džochar se svým bratrem Tamerlanem podle vyšetřovatelů umístil v cílové rovince bostonského maratonu dvě nálože, které v pondělí usmrtily tři osoby a dalších 140 zranily. Devatenáctiletého Džochara policie v noci na dnešek dopadla po rozsáhlé pátrací akci a převezla do nemocnice. Podle policie byl ve vážném stavu a krvácel.

Jeho bratr Tamerlan během policejního zásahu zemřel. Podle policejních zpráv jeho zraněné tělo mladší bratr při útěku svým automobilem přejel. Džochar Carnajev podle médií v nemocnici bojuje o život a není schopen výpovědi. Motivy činu policie nezná.

Carnajevovi se z Ameriky vrátili do Ruska

V době separatistických válek se Carnajevovi vystěhovali z Čečenska, žili zřejmě nejprve v Kazachstánu, později v Kyrgyzstánu. Odtud se v roce 2001 přestěhovali do ruského Dagestánu. Žili v Machačkale, kde děti krátce navštěvovaly místní základní školu. Kromě bratrů Džochara a Tamerlana chodily do školy ještě jejich dvě sestry Alina a Bela. Sestry jsou mladší než Tamerlan, ale starší než Džochar.

V březnu 2002, když chodil Džochar do druhé a Tamerlan do sedmé třídy, odjela rodina do USA, údajně s tureckými pasy. Otec Anzor a matka Zubejda Carnajevovi se nedávno z USA vrátili do Ruska a nyní žijí v Dagestánu. Rodina je muslimská, otec je stoupencem čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, matka je silně nábožensky založená.

Nikdo z rodiny Carnajevů není v ruském seznamu policejně hledaných osob, jméno Carnajev se neobjevuje mezi mrtvými ani živými polními veliteli čečenských extremistů. Příjmení není v Čečensku obvyklé, podle ruských expertů jde o jméno osetské či ingušské.

howareyoudoing ( 27. dubna 2013 00:27 )

howareyoudoing ( 27. dubna 2013 00:24 )

co jineho taky od tebe cekat Laura? vzdyt ty nejsi vubec, ale vubec v obraze!

howareyoudoing ( 27. dubna 2013 00:22 )

zadrz vlastence! nehoupej nas!

howareyoudoing ( 27. dubna 2013 00:21 )

to se ti ale opravdu jenom zda! Wake up!

howareyoudoing ( 27. dubna 2013 00:19 )

1.cenu vyhrava tento prispevek! mrdounberlusconi: udelali to ,udelali to ,vy vychlastany narode cecencu !!! (20. 04. 2013 160)

Zobrazit celou diskusi