Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hloupí Američané si pletou Česko s Čečenskem: Češi zuří, ohradil se i velvyslanec

Autor: ČTK, oj - 
20. dubna 2013
13:13

Záměnu Čečenska s Českem, která od páteční akce proti bostonským teroristům vytočila nejednoho Čecha. Do obrany naší cti se zapojil i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. "Je to krajně nešťastné nedorozumění," uvedl.

Po identifikaci údajných pachatelů pondělních útoků na mezinárodní maraton v Bostonu, kteří jsou čečenského původu, někteří lidé na Twitteru nebo Facebooku začali spílat Čechům, s nimiž si Čečence pletou. Řada účastníků internetových diskuzí, včetně samotných Čechů, se proti tomu ohradila a poukázala na rozdíl v pravopisu.

Na omyl dnes upozornila i některá americká média. Web The Huffington Post varoval, že Čečensko a Česko jsou názvy dvou geograficky vzdálených míst, jejichž záměna je nežádoucí.

 

Komentář doprovází video s vysvětlením čečenských reálií a mapka, na níž méně zeměpisně zběhlé čtenáře šipky upozorňují na polohu jihoruského Čečenska a České republiky. Záměny si dnes povšimlo i anglické vysílání ruské televizní stanice RT America.

Petr Gandalovič Petr Gandalovič | ODS

 

Ve zvláštním prohlášení na omyl upozornil i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Znepokojený diplomat uvedl, že "krajně nešťastné nedorozumění" zaměňuje dvě velmi vzdálené země, z nichž jedna leží ve střední Evropě a druhá je součástí Ruské federace. "Česká republika je aktivním a spolehlivým partnerem Spojených států v boji proti terorismu," píše Gandalovič.

 

Omyl kritizují i poučenější uživatelé samotného Twitteru. "Česká republika se zlobí, protože někteří idioti si ji pletou s Čečenskem. Nejste-li si jistí, zda se máte smát, nebo plakat, plačte," píše uživatel Chris Jones.

kmotrenka ( 30. dubna 2013 13:13 )

ty si nemas rikat burel, ale buran. pises zde takove hovadiny, ze to snad vic zu neni ani mozne. nevidim zadny rozdil mezi americany a cechy, ta inteligence se neda merit.

nofar ( 22. dubna 2013 07:54 )

Jiste - proc by me to prekvapovat? Pri obecne znamem nizkem vseobecnem prehledu obcanu USA je celkem normalni, ze pro prumerneho Americana je Indie, Indonesie, Indocina a Zapadni Indie jedna velka hora. 

brambory65 ( 21. dubna 2013 11:33 )

Zdravím - po včerejší prohře v hokeji se slovenskem se nam slovaci smejí a nadavaj do čečencu...akorat to poukazuje na inteligenci jaka panuje vychodne za řekou morava!

rudyptak48 ( 20. dubna 2013 20:50 )

S těma američanama, co píšou na internet ty zhovadilosti je to stejné, jako s našima sprejerama. Označí si každej patník jako čokli. Co na tom, že tím znečišťují a pobuřují své okolí. Tupých hlav máme dost i u nás, jen se podívejte na naše politiky.

milisek75 ( 20. dubna 2013 20:18 )

Presne tak, sami vyhubili indiany a budou nam neco rikat o rasismu!!

Zobrazit celou diskusi