Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Amerika slaví dopadení teroristů: Noční můra skončila!

Autor: ČTK, lm - 
20. dubna 2013
12:25

Potleskem a projevy radosti přivítali v pátek večer místního času obyvatelé Bostonu zprávu o zadržení dvou Čečenců odpovědných za nedávný pumový útok na maratonský běh ve městě. Na předměstí Watertown, kde byl zadržen podezřelý atentátník Džochar Carnajev, uspořádali lidé policistům ovace.

Carnajev se svým bratrem Tamerlanem podle vyšetřovatelů umístil v cílové rovince bostonského maratonu dvě nálože, které v pondělí usmrtily tři osoby a dalších 140 zranily. Devatenáctiletého Džochara policie v noci na dnešek dopadla po rozsáhlé pátrací akci a převezla do nemocnice. Podle policie byl ve vážném stavu a krvácel.

Jeho bratr Tamerlan během policejního zásahu zemřel. Podle policejních zpráv jeho zraněné tělo mladší bratr při útěku svým automobilem přejel. Džochar Carnajev podle médií v nemocnici bojuje o život a není schopen výpovědi. Motivy činu policie nezná.

Lidé děkovali policistům

Ulice, kterými se v noci na dnešek v Bostonu vracely policejní vozy z úspěšného zásahu, lemovaly zástupy lidí. Lidé strážcům pořádku hlasitě děkovali, někteří skandovali "BDP" (Boston Police Department), zkratku bostonského policejního sboru. Policisté projevy vděku opětovali s pomocí tlampačů.

V některých čtvrtích města lidé sborově zpívali píseň amerického zpěváka Neila Diamonda Sweet Caroline, která se často ozývá při zápasech místního profesionálního baseballového klubu Boston Red Sox.

Slavilo se i jinde

Projevy radosti a vděku ovládly i jiná města na východním pobřeží USA. Na newyorském stadionu Citi Field přerušila zpráva o úspěšném policejním zákroku večerní baseballový zápas New York Mets s týmem Washington Nationals. Na světelném panelu se objevila věta "Všichni obyvatelé New Yorku podporují bostonský policejní sbor" a lidé na tribunách skandovali "U-S-A, U-S-A".

Konec protiteroristické pohotovosti oslavovali i lidé v ulicích Filadelfie, radostné skandování ovládlo terminál washingtonského letiště Ronalda Reagana i letištní haly na floridské Tampě.

Konzervativní senátor Lindsey Graham podle páteční zprávy časopisu Forbes navrhl, aby americká justice s Carnajevem zacházela jako s nepřátelským vojákem. Čečenec by tak nemohl využívat práv, která obviněným poskytuje americká ústava. Neměl by například právo nevypovídat a využívat rad obhájce.

diskuseblesk ( 26. dubna 2013 22:29 )

USA + Rusko --> MAFIA !!! atentát byl schválně vykonstruovaný,aby USA s Ruskem měli záminku se zase montovat do Čečenska! kukněte tady na ten link,hovoří za vše: http://imgur.com/a/Nx8EU

zlymikes ( 20. dubna 2013 15:25 )

prostě někoho chytili - ještě dokázat,že to byli oni,aby se za 38 let neprokázalo,že to byl omyl

drazor ( 20. dubna 2013 14:04 )

Vůbec nedopadli toho prvého, už i v USA se ptají co se OPRAVDU v Bostonu stalo. Fotek je dost a pochybností ještě víc. Tady je odkaz na podrobnější informace. http://***ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2016-fbi-a-media-ignoruji-muze-s-batohy-na-scene-bo stonskeho-vybuchu

rudyptak48 ( 20. dubna 2013 13:06 )

Senátor Graham navrhuje další dodatek ústavy? S člověkem, jenž mu USA udělila v roce 2012 státní občanství, má americká justice zacházet jako s nepřátelským vojákem? Teď už to není Čečenec, je to občan USA. Nedaly mu to občanství a s tím i práva, samotné USA? Měli by se poněkud zamyslet sami nad sebou a svou dokonalostí. Je to stejný druh povrchnosti, jako před útokem na obchodní centrum, kde sami poskytli teroristům pilotní zkoušky. Hlavně, že pouštějí do éteru další poplašné správy, a pletou si Čečensko s ČR. Nevím, co tam dělalo to procesí delagací a návštěv po roce 1989, počínaje Havlem? Koho tam propagovali, sebe a své osobní zájmy? Jak to, že průměrný Američan neví kde je Evropa a kde Asie?

kn16ht ( 20. dubna 2013 12:56 )

No vidíte. Teroristé z Bostonu tedy byli američtí občané.

Zobrazit celou diskusi