Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hon na teroristu z Bostonu skončil: Policie ho dopadla, je ve vážném stavu

Autor: ČTK, lm - 
20. dubna 2013
08:05

Džochar Carnajev (19), který je podezřelý z pondělních krvavých útoků při maratonu v Bostonu byl dnes zadržen. Po rozsáhlé pátrací akci byl převezen do nemocnice. Podle policie byl ve vážném stavu a krvácel.

Policie Džochara podle dřívějších informací obklíčila na bostonském předměstí Watertown. Podle starosty Bostonu Toma Menina se podezřelý skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů. Policii přivedl na stopu podezřelého místní obyvatel, který si všiml krve u lodi. Zatčení předcházela střelba mezi podezřelým a policií.

"DOPADEN!!! Hon skončil. Pátrání je hotovo. Teror skončil. A spravedlnost zvítězila. Podezřelý je zadržen," uvedla bostonská policie na Twitteru. Po dopadení podezřelého podle agentury DPA vypukl v ulicích Watertownu jásot.

Podle starosty Bostonu Toma Menina se Džochar skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů. Policii přivedl na stopu podezřelého místní obyvatel, který si všiml krve u lodi. Podle starosty Bostonu Toma Menina se Džochar skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů. Policii přivedl na stopu podezřelého místní obyvatel, který si všiml krve u lodi. | ČTK, Reuters, EPA, Twitter

Motiv pachatelů je stále neznámý

Džochar je podezřelý z pondělních útoků spolu se svým o sedm let starším bratrem Tamerlanem, který je mrtev. Bratři jsou údajně čečenského původu. Americký prezident Barack Obama slíbil, že USA zjistí, zda bratrům s útoky někdo pomáhal. Upozornil, že zůstává řada nevyjasněných otázek, včetně motivu pachatelů. Podle policie již byli kvůli výslechu zadrženi dva muži a jedna žena, u nichž se předpokládá spojení s jedním z podezřelých.

Podle zdroje agentury Reuters byl Tamerlan již v roce 2011 vyslýchán FBI na žádost nejmenované zahraniční vlády. Výslech prý ale nepřinesl žádné výsledky a celá záležitost byla odložena.

Mají na svědomí nejméně čtyři oběti

Oba mladíci podle policie v noci na pátek zabili v areálu Massachussettského technického institutu (MIT) v Cambridge člena policejní ostrahy. Pak ukradli auto; jeho řidiče nechali vystoupit, když mu předtím řekli, že mají na svědomí pondělní exploze, při kterých v cíli bostonského mezinárodního maratonu tři lidé zemřeli a na 140 dalších bylo zraněno.

Policisté vůz s oběma útočníky pronásledovali na bostonské předměstí Watertown; atentátníci přitom na pronásledovatele házeli výbušniny. Tamerlan byl při noční přestřelce zraněn a později zemřel v nemocnici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hiawatha ( 20. dubna 2013 20:47 )

Ty vubec nevis, cos ted odkryl. Tohle vypada, ze vsechno bylo trosku jinak - to vypada, ze Tamrelan BYL ZATCEN ZIV A ZDRAV!!! Na tom obrazku se ptaji (volne prelozeno): Boston - otazka dne: Kdo je tento nahy muz, zatceny pri honu na podezrele z udalosti bostonskeho bomboveho utoku? Vypada jako starsi bratr Tamerlan Carnaev, ktery byl prohlasen za zastreleneho ve chvili, kdy se zasobil vybusninami... Tak tohle opravdu zapacha!!!

golf33 ( 20. dubna 2013 19:05 )

Tak to řežu ještě teď

Ford Henry ( 20. dubna 2013 18:45 )

Jenže oni ho zastřelili, protože střílel na ně a zastřelil toho policajta. Ze začátku to byla běžná přestřelka kterých je každý den v USA hromada. Zastřelí policajta tak ho na oplátku při první příležitosti zastřelí taky. Že to jsou stejní typci jak podezřívali z bomb se ukázalo až později. To tehdy až se objevila zpráva že v tom WATERTOWNU je nějak moc federálních lidí na to že by se jednalo o místní zločin.

maximillian ( 20. dubna 2013 18:07 )

alumno studovala spolecne s Andreou Verosovou v Plzni...

ooo.4 ( 20. dubna 2013 17:31 )

to nepochopíš

Zobrazit celou diskusi