Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Američané kritizují Česko: Kvůli sociální odloučenosti Romů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk - Jiří Krušina)
Autor: ČTK - 
20. dubna 2013
15:05

Sociální odloučenost, negramotnost, chudoba, nezaměstnanost a diskriminace. Aktuální zpráva o stavu lidských práv v Česku, kterou vypracovalo americké ministerstvo zahraničí, kritizuje postavení Romů v naší společnosti.

Stejně jako v několika minulých letech, jsou i letos ve zhruba třicetistránkové zprávě o Česku vystaveny kritice životní podmínky romské komunity. Organizace zabývající se lidskými právy kritizují úsilí vlády o řešení této situace jako nedostatečné, uvádí zpráva. Za další problémy Česka označuje korupci, přetížení věznic, násilí proti ženám a dětem či antisemitismus. Americké ministerstvo kritizuje také ilegální zaměstnávání cizinců a údajnou diskriminaci odborů.

V pasáži věnované Romům se uvádí, že tato komunita v Česku strádá chudobou, nezaměstnaností a negramotností a čelí v různé míře diskriminaci ve vzdělávání, zaměstnanosti a bydlení.

"Někteří politici, zejména na místní úrovni, se uchylují k veřejné kritice romské komunity, kterou často urážejí, obviňují z jejích problémů a uplatňují kolektivní vinu za spáchané zločiny". Zhruba třetina českých Romů podle zprávy žije ve "vyloučených lokalitách", tedy ghettech, kterých je v zemi přes 400.

Tvrdé kritice vystavila americká zpráva režimy v Severní Koreji, Íránu nebo na Kubě. Za obecně znepokojivý trend v oblasti lidských práv ve světě označuje omezování prostoru pro aktivity občanské společnosti.