Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku se chystá vznik další romské strany: Sponzory má mít z Británie

Romové se chystají zřídit si novou stranu: V jejím čele by měl stát Miroslav Tancoš (vlevo)
Romové se chystají zřídit si novou stranu: V jejím čele by měl stát Miroslav Tancoš (vlevo)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
12. května 2013
07:45

Romové se brzy mohou dočkat nového politického subjektu. Jejich zájmy by měla hájit Romská demokratická strana. O jejím založení diskutovaly v sobotu v Praze zhruba dvě desítky Romů. Již příští týden by měl přípravný výbor, kterému předsedá Miroslav Tancoš, požádat ministerstvo vnitra o registraci strany.

"Chceme ukázat majoritní společnosti, že chceme být plnohodnotnými partnery. Narodili jsme se tu, jsme tu doma," řekl k založení nové strany Miroslav Tancoš. Upozornil přitom na to, že podle průzkumů většina Čechů Romy za sousedy nechce.

Strana má však za cíl tenhle častý postoj většinového obyvatelstva změnit. A zaměřit se také na otázky vzdělávání a zaměstnávání příslušníků romské menšiny.

Romů je v Česku podle odhadů kolem čtvrt milionu. Jednotnou reprezentaci však nemají. I proto by nová strana chtěla navázat dialog s dalšími romskými iniciativami.

Peníze z Británie

Nejde však o první romskou stranu u nás. Vnitro zapsalo koncem roku 2011 romskou Stranu rovných příležitostí. Největšího úspěchu však dosáhla Romská občanská iniciativa, po listopadu 1989 zasedlo v Parlamentu několik jejích členů. Třeba poslanec Josef Tancoš (ČSSD).

Sám Miroslav Tancoš, který stojí za nově vznikající stranou, přitom již dříve předsedal Romské demokratické sociální straně. Ta vznikla v roce 2005, o šest let později ji ale Nejvyšší správní soud rozpustil, a to kvůli nedodaným finančním zprávám.

Podle Tancoše chce však nyní nová strana dělat vše správně a transparentně. Na rozjezd prý má dva miliony korun, a to od sponzorů z Británie. Od 1. června by měla v Praze fungovat stranická kancelář. Po zaregistrování je v plánu volební sjezd, který by měl vybrat 15 členů předsednictva.